Glasgow’daki İklim Zirvesi öncesinde acil iklim eylemi ihtiyacı Ankara’da konuşuldu

26 October 2021

26’ncı BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP26) bir hafta kala, Birleşik Krallık’ın Ankara’daki Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) özel bir COP26 “İklimce Sohbetler” oturumu düzenledi. Fotoğraf: Bora Akbay

Ankara, 22 Ekim 2021 – 26’ncı BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP26) bir hafta kala, Birleşik Krallık’ın Ankara’daki Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) özel bir COP26 “İklimce Sohbetler” oturumu düzenledi. Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominic Chilcott, oturuma Ankara’daki Büyükelçilik Konutunda ev sahipliği yaptı.

Büyükelçi’ye, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar ile UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton eşlik etti. Konuşmalar, Türkiye’nin kısa bir süre önce Paris Anlaşması’nı onaylaması ve geçtiğimiz günlerde açıklanan, emisyonları 2053 yılına kadar net sıfır statüsüne getirme taahhüdü üzerinde yoğunlaştı. Oturumda, Birleşik Krallık’ın COP26 için belirlediği dört temel amaç, ülkelerin daha iddialı karbon-azaltma hedefleri belirlemesi gerekliliği ve UNDP’nin Türkiye’ye “küresel sıfır yarışında” vereceği destek konuları da ele alındı.

Özel oturumu, Birleşik Krallık İklim Diplomasisi Fonu ve UNDP Türkiye birlikte finanse etti. Oturum, Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçiliği’nin, küresel ısınmanın acilen durdurulması konusunda bilinç geliştirmek amacıyla yürüttüğü ve aralarında paneller, çevrimiçi seminerler, fiziki seminerler, çalıştaylar ve sosyal medya kampanyalarının da olduğu, daha kapsamlı bir etkinlikler zincirinin bir parçası olarak düzenlendi. Etkinliklerin amacı, konunun tartışmaya açılmasını teşvik etmek ve Birleşik Krallık’ın Başkanlığında gerçekleştirilecek olan COP26 öncesinde daha büyük bir iklim eylemine duyulan acil ihtiyacın ele alınmasını sağlamak üzere toplumun tüm kesimlerini bir araya getirmekti.

UNDP Türkiye, 2019 yılından bu yana iklim eylemi ile ilgili benzer oturumlar düzenlemekteydi. “İklimce Sohbetler” oturumlarının sunucusu olan, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat da oturumu yönetmek üzere Ankara’daydı.

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi, COP26’da elde edilmesi beklenen dört noktayı şöyle vurguladı: 1) 2030 itibarıyla emisyonların ciddi biçimde azaltılabilmesi ve yüzyılın ortasında da sıfır emisyona ulaşılabilmesi için iklim eylemi planları geliştirilmesi; 2) Bu planların hayata geçirilebilmesi için aralarında kömür tüketiminin azaltılmasına, elektrikli araçların yaygınlaştırılmasına, ağaçların korunmasına ve metan gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik anlaşmaların da bulunacağı somut adımlar belirlenmesi; 3) Daha az gelişmiş ülkelerin iklim çabalarının finansmanına yardımcı olunabilmesi için 100 milyar dolar destek sözünün yerine getirilmesi, ve; 4) Her geçen gün daha da iddialı hale gelecek on yıllık bir taahhüdün önünü açacak, müzakere ile elde edilen bir sonuca ulaşılması.

Büyükelçi Chilcott şunları söyledi: “Birleşik Krallık, Türkiye’nin son adımlarını, özellikle de Paris Anlaşması’nı onaylamasını ve 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyona ulaşacağı yönündeki açıklamasını büyük bir memnuniyetle karşılıyor. Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanlarını (UKB) ve 2053 hedefini gerçekleştirebilmek için belirleyeceği uzun vadeli stratejisini görmeyi büyük bir heyecanla bekliyoruz. Birleşik Krallık ve Türkiye, pek çok alanda birlikte çalışıyor. Bizim, iklim projelerinin finansal güvenilirliklerini artırmak ve finansçılar için cazip hale gelmelerini sağlamak için destek vermeyi amaçlayan İklim Finansmanı Hızlandırma Programımız var. Ayrıca, Mart 2022’de yeşil finansman ekosisteminin geliştirilmesini desteklemek için Londra’da yeşil finansman konferansına ev sahipliği yapacağız. Bunlara ek olarak, geleceğin şehirleri, sıfır-atık, deniz biyoçeşitliliği ve gençlerin katılımı alanlarında çeşitli proje ve iletişim programlarımız var.”

Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, “Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, gezegenimizin geleceğini güvence altına almak adına tarihi adımlar attı. Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadele etme konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefine giden yol haritasını belirleyebilmek amacıyla 2022 yılının başlarında kapsayıcı bir İklim Şûrası oluşturacağız. Bu Şûra, işletmeler, sivil toplum ve üniversiteler dahil iklim konusundaki tüm paydaşlara, bütün güçlerini Türkiye’nin uzun vadeli iklim eylemi üzerinde birleştirebilmeleri için bir platform sağlayacak. Buna bağlı olarak, Türkiye, enerjiden tarıma, sanayiden ulaşıma, ekonominin her sektöründe, iklim gündemiyle uyumlu güçlü politikalar uygulamaya devam edecek. Küresel iklim eyleminde öncü bir rol üstleneceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye sıfırdan başlamıyor” diyen UNDP Mukim Temsilcisi Vinton ise sözlerine şöyle devam etti: “Ama, ülkenin Paris Anlaşması’nı onaylama ve karbonsuzlaşma için bir tarih sözü verme kararı, iklim değişikliği ile mücadele ve gezegenimizi koruma çabalarının ötesinde bir ivme yaratabilmemiz için tarihi bir fırsat sunuyor. UNDP, bu çalışmalara politika düzeyinde ve yenilebilir enerji, enerji etkinliği, biyoçeşitlilik, döngüsel ekonomi ve afet risk azaltımı gibi çok çeşitli alanlarda yürüteceği projeler aracılığıyla destek vermeye devam edecek. Bugünkü gibi sohbetler sayesinde, Türkiye’de odağı maliyetlerden hepimizin daha yeşil bir gelecekten bekleyebileceği sayısız faydalara yönlendirebilecek ciddi bir ulusal mutabakat oluşturma potansiyeli olduğunu görüyoruz. Adil bir geçiş sağlamak, herkesin kazanması ve kimsenin arkada bırakılmaması için hayati önem taşıyor.”

Bu özel etkinlik, UNDP Türkiye’nin YouTube kanalında canlı olarak yayınlandı ve ilgili tüm taraflara sohbete katılma imkânı sağladı.

Etkinlik kaydını izlemek için lütfen bağlantıya tıklayın: youtu.be/F6B_uN5bXT0


Editörlere Notlar

1.      COP26 “Taraflar Konferansı”, 2021 Yılı Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansı. Bu yıl, her yıl düzenlenen bu zirvenin 26’ncısı yapılıyor olacak – dolayısıyla da COP26 olarak anılıyor. Birleşik Krallık’ın başkanlığında, bu yılki COP26 31 Ekim – 12 Kasım tarihleri arasında Glasgow’da gerçekleştirilecek. ukcop26.org

2.      COP26’nın tam zamanlı Başkanlığına 8 Ocak 2021 tarihinde Alok Sharma getirildi. gov.uk/government/people/alok-sharma

3.      COP26 öncesinde, Birleşik Krallık, iklim değişikliği ile nasıl mücadele edilebileceği konusunda tüm ülkelerle bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. 1 ve 2 Kasım’da yapılacak Dünya Liderleri Konferansı ile başlamak üzere, COP26 boyunca her gün, temiz enerji, sıfır-emisyonlu ulaşım ve doğanın korunması gibi temel önceliklerdeki ilerlemeden kadınların, kız çocuklarının ve gençlerin iklim eyleminin merkezinde yer almasının sağlanmasına kadar pek çok farklı bir tema ele alınacak. Bilim, inovasyon ve kapsayıcılık gibi birbiriyle kesişen konular ile iklim değişikliğinin azaltılması, olumsuz etkilerine uyum sağlanması ve kamu ve özel finansmanın bu amaca yönlendirilmesi ihtiyacı da programa dahil olacak.

4.      UNDP, Paris Anlaşması doğrultusunda 2053 itibarıyla net sıfır hedefine yönelik yeni iklim taahhütlerini gerçekleştirmesi için Türkiye’ye destek veriyor. UNDP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması (UNFCCC) Sekreterliğine sunulmak üzere 2050 Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi, 2030 Eylem Planı ve 2023-2030 Ulusal İklim Değişikliği Uyum Planı’nın hazırlanmasında Türkiye’ye teknik destek sağlıyor. Ayrıca, 2050 Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi ve 2030 Eylem Planı süreçleri ile eş zamanlı olarak Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanları da (UKB) UNDP tarafından gözden geçirilecek.