Türk ve Suriyeli gençler, sürdürülebilir bir geleceğe yatırım amacıyla bir araya geliyor

20 May 2021

Proje ile, Ankara, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Şanlıurfa’daki Gençlik Merkezleri aracılıyla 15-34 yaş aralığındaki 1.000 Suriyeli ve Türk gencin iş gücü piyasasına ve serbest meslek dahil kayıtlı istihdam olanaklarına erişiminin artırılması hedefleniyor.

UNDP Türkiye, Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığında uyguladığı projede Türk ve Suriyeli gençleri buluşturuyor. Japonya hükümetinin finanse ettiği proje ile beş ilde gençlerin istihdam edilebilirliği ve sosyal uyumu destekleniyor. Eğitim, danışmanlık ve girişimcilik desteklerinden bin genç yararlanacak, dokuz ildeki Gençlik Merkezleri’nde 30 bilgisayar laboratuvarı kurulacak. Gençler gönüllülük faaliyetlerinde de yer alacak.

20 Mayıs 2021, Ankara - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye temsilciliği, Türk ve Suriyeli gençleri buluşturduğu proje ile gençliğin dinamizmini ve potansiyelini harekete geçirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında, Türkiye’nin beş ilinde gençler, çeşitli eğitimler, gönüllülük faaliyetleri, danışmanlık ve hibe destekleri ile sosyoekonomik açıdan güçleniyor ve sosyal fayda odaklı çalışmalarla kültürler arasında köprüler inşa ediyor.  

Proje, Ankara, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Şanlıurfa’daki Gençlik Merkezleri aracılıyla 15-34 yaş aralığındaki Suriyeli ve Türk bin gencin iş gücü piyasasına ve serbest meslek dahil kayıtlı istihdam olanaklarına erişimini artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, teknoloji eğitimleri ve girişimcilik desteği sağlanarak, gençlerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması planlanıyor. Beş ilde düzenlenecek faaliyetlerin yanı sıra dokuz ilde belirlenen 30 gençlik merkezinde de bilgisayar laboratuvarları kuruluyor.

Gerçekleştirilebilir iş fikirleri olan gençlere, proje kapsamında, girişimcilik desteği (iş fikirlerini oluşturma, büyütme ve yeniden yapılandırma becerilerini geliştirecek girişimcilik eğitimleri ile mentorluk ve hibe) verilerek, yeni iş planları desteklenecek. Bu yolla, geçici koruma altındaki genç Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyelerinin, yoksulluk kısır döngüsünden çıkabilmeleri, desteğe bağımlı olmadan kendi kendine yeterliliklerinin arttırılarak, toplumsal hayata aktif şekilde katılmaları hedefleniyor.

Diğer yandan, beş proje ilinde toplam 50 gençlik liderinin ve 50 gençlik merkezi personelinin sosyal uyum ve çatışmayı önleme eğitimleri alması ve bu illerde düzenlenecek etkinlikler ile Türk ve Suriyeli gençler arasında sosyal uyumun artırılması bekleniyor. Bu etkinliklerden 500 gencin doğrudan, 2000 bireyin ise dolaylı olarak yararlanması amaçlanıyor. Yararlanıcıların en az yüzde 40’ının kadınlardan oluşması ve genç kadınların meslek edinerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına sahip olması da hedefler arasında.

Türk ve Suriyeli gençlerin birlikte katılacakları faaliyetler arasında, gençlerin sosyal sorumluluk, gönüllülük gibi konularda farkındalık ve gelişimlerini desteklemeye yönelik gönüllülük çalıştayı, ağaç dikimi, bir köy okulunun fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve kütüphanesine kitap bağışı yapılması yoluyla dezavantajlı gençlerin eğitim şartlarının iyileştirilmesi de bulunuyor.

Sokak hayvanlarını beslemek için hayvan barınaklarıyla iş birliği yapılması, engelli gençlerle birlikte gerçekleştirilecek sosyal uyum faaliyetleri, sahil ve ormanlarda çevre temizliği gerçekleştirilmesi, ayrıca sıfır atık etkinlikleri, illere göre planlanan gönüllülük faaliyetleri arasında. Bu faaliyetler ile gençlerin, bir arada, toplum yararına çalışmalara katılımları yoluyla iletişim becerileri ve sosyal uyumlarının artırılması hedefleniyor.

Türkiye halen dünyada en çok mülteciyi ağırlayan ülke konumunda. Ev sahipliği yaptığı 3,6 milyonluk geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun yarısını oluşturan gençler, iş gücü piyasasına erişememek, örgün eğitime devam edememek, insana yakışır, saygın ve düzenli bir geçim kaynağına sahip olmamak gibi zorluklarla da karşılaşıyor. Bu zorluklara sürdürülebilir çözüm yolları bulmak, savaş ve çatışmadan kaçan bireylerin yeni hayatlarına adapte olması, stres ve travmayı atlatması, sosyoekonomik entegrasyonu ve sosyal uyumu için önem taşıyor.

UNDP Türkiye, Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portföyü kapsamında 2014 yılından bu yana uyguladığı projeler ile bireyler, topluluklar ve kurumlar için sürdürülebilir kalkınma prensiplerini temel alarak Suriye krizinin Türkiye’deki etkilerine karşı uzun vadeli ve yapısal çözüm önerileri hayata geçiriyor.

UNDP’nin uygulayıcısı olduğu “Suriye Krizine Yanıt Olarak Suriyeli ve Türk Gençler için İstihdam Edilebilirlik, Girişimcilik ve Sosyal Uyum” projesi, Japonya hükümetinin finansal desteği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığıyla 2020 sonunda başlatıldı.

Ayrıntılı bilgi için: Dr. Faik Uyanık, UNDP Türkiye İletişim Bölümü Başkanı faik.uyanik@undp.org

Ruşen İnceoğlu, UNDP Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Programı İletişim Yöneticisi, rusen.inceoglu@undp.org