Tasarla Çukurova Yarışması Sonuçlandı

Tasarımcı, mühendis, malzeme bilimci ve girişimcilerden oluşan 10 takımın 4 aylık fikir ve ürün geliştirme maratonu sona erdi.

27 December 2020

UNDP Türkiye tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ve Çukurova bölgesi yenilik ekosistemini geliştirmek ve ürün tasarımı alanındaki yenilik düzeyini artırmak amacıyla gerçekleştirilen Tasarla Çukurova yarışması sonuçlandı.

Çukurova Bölgesi ekonomisinin önemli üretim alanlarından olan “Gıda, Tarım, Ambalaj ve Lojistik Değer Zinciri”ne odaklanılan yarışmada ekipler “Son tüketiciye ve ihracata yönelik gıda paketlemesinde yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler”in peşine düştü. Birincilik ödülüne, geri dönüştürülebilir oluklu mukavva ambalajın birden çok fonksiyonda ve tekrar kullanılması için gerçekleştirdiği projesi ile Kuruya layık görüldü.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin (TDP) T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yürütülen İstihdam Yaratımı Bileşeni kapsamında Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri, Çukurova Bölgesi’ndeki yenilikçilik ve imalat ekosistemini istihdam yaratımı hedefi doğrultusunda desteklemeye devam ediyor.

İmalat sanayinde yüksek teknoloji, AR&GE ve inovasyon odaklı dönüşüm aracılığıyla şirketler kesiminin ve girişimcilerin inovasyon kapasitelerini güçlendirerek istihdam yaratmayı ve bu yolla, Adana ve Mersin’de sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan Adana ve Mersin Yenilik Merkezlerinin düzenlediği “Tasarla Çukurova” yarışması sonuçlandı. Ödül töreninde UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner, açılış konuşmasında;

Yeniliğin katma değeri yüksek ve güçlü ekonomiler yaratmak için önemli bir araç hatta bir çalışma biçimi olduğu aşikar. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ve yerel paydaşlarımızın ayni ve nakdi katkıları ile Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projemiz kapsamında Mersin ve Adana’da Yenilik Merkezleri ve Model Fabrikalar kurarak ekonomik gelişmenin 2 temel alanı olan inovasyon ve verimlilik alanında somut çıktılar elde etmeye çalışıyoruz.” sözlerine yer verdi.

UNDP Projeler Koordinatörü Ezgi Arslan ise,

“Yıllarca süren insani krizler, bugün ise pandemi, ekonomilerin dayanıklılığının önemini tekrar kavramamıza neden oldu. 'Dayanıklılığımızı, göçle gelen toplulukları dahil ederek, onların katkılarını alarak ve yenilik yoluyla mı geri kazanacağız?' sorusunu kendimize sormamızın tam vakti.” ifadelerini kullandı.

Çukurova Bölgesi’nde öne çıkan farklı sektörleri hedef alarak ekosistemdeki işletmelerin yenilik kapasitelerinin ürün tasarımı alanında artırılmasına yönelik bir yarışma olarak kurgulanan Tasarla Çukurova, Adana Sanayi Odası (ADASO), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ve Çukurova Kalkınma Ajansı iş birliğiyle düzenlendi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen yarışma, Çukurova gıda-tarım değer zincirinde tüketiciye fayda sağlayacak yenilikçi ve sürdürülebilir ambalaj ve paketleme çözümlerine odaklandı. Kapsamlı bir eleme sürecinden sonra Tasarla Çukurova’nın kazananları da belli oldu. Geri dönüştürülebilir oluklu mukavva ambalaj projesiyle Kuruya birinci, ceviz, pekmez, susamdan yapılan atıştırmalık için tasarlanmış sürdürülebilir bir ambalaj projesiyle ba’ ikinci ve Mersin ve Adana yörelerinde yetişen narenciye odaklı yenilikçi ve sürdürülebilir bir ambalaj tasarımı projesiyle Bite üçüncü oldu.

3 Aylık fikir, ürün ve inovasyon maratonu

Yarışma süreci, 28 Temmuz 2020 tarihinde, özellikle KOBİ’lerin faaliyet gösterdiği sektörlerdeki tasarım problemi ve ihtiyaçlarının tespiti amacıyla gerçekleştirilen iki atölye çalışması ile başladı. Adana ve Mersin’de imalat sanayinde aktif şirketlerin de katılımıyla bölgede temsil edilen tüm sektörlerden işletmelerin somut tasarım problemleri, insan-odaklı tasarım araştırma metodolojileri ile düzenlenen bir saha araştırması ile tespit edildi. Tespit edilen bu sorunlara yönelik tasarımcı, mühendis, malzeme bilimci ve girişimcilerden oluşan 10 takım çözüm aradı. Katılımın ulusal düzeyde olduğu Tasarla Çukurova yarışması ile problem çözücüler ve Çukurova ekosistemindeki çözüm arayıcı işletmelerin buluşturulması hedeflendi.

Üç ay süren bir maraton şeklinde organize edilen yarışmada fikirler, iki eleme sürecinden geçerek son aşamaya kalan 10 finalist proje ile hızlandırma, ölçeklendirme ve proje geliştirme aşamalarından geçip üretime hazır, çalışan prototiplere dönüştürüldü. 30 Ekim 2020 tarihine dek tüm Türkiye’den başvurular toplandı ve 2-4 Kasım tarihlerinde 1. Jüri Değerlendirmesi sonucunda Geliştirme Ödülü kazanan 10 proje/ekip, geliştirme yolculuğunda konunun uzmanı mentorların rehberliğinde 7-8 Kasım tarihlerinde düzenlenen Design Sprint'e katıldı.

İkinci aşama olarak finalist ekipler, fikirlerini ve prototiplerini çalışan ve nihai ürün aşamasına geçen bir prototipe yükseltecekleri aşamaya girdi. 23-28 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşen prototipleme aşamasında; Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri FabLableri, ilk kez alt yapı sağlama hizmeti kapsamında yarışmacı ekipler tarafından kullanıldı.

Üçüncü aşama olan prototipleme sürecinin ardından 15-18 Aralık 2020 tarihlerinde final değerlendirmesi gerçekleştirildi.

Yarışmanın Seçici kurulu; UNDP Projeler Koordinatörü Ezgi Arslan, ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Dondurmacı Halil Firması Genel Müdürü Halil Kürek, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Savaş Ülger, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altınsu, Sunar Şirketler CEO’su Hasan Abdullah Özkan, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkan Yardımcısı Fatma Korkut, WDO Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Ersayın, Proda Kurucu ve Tasarım Lideri Aydın Öztoprak, Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yrd. Endüstriyel Tasarım Bölüm Bşk. Bülent Ünal, ODTÜ Tasarım Fabrikası Uzmanı Müge Kruşa Yemişçioğlu, Esnek Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özer, Metal Ambalaj Sanayicileri Derneği İletişim Direktörü Sadi Beceren, Yıldız Holding Ambalaj Geliştirme Direktörü Roza Altın, PwC Direktörü Etkin Çiftçi ve UNDP Yenilik Merkezleri Danışmanı Pelin Durtaş yer alıyor.

Adana, Mersin ve İzmir Yenilik Merkezleri

UNDP’nin Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) - İstihdam Yaratımı Bileşeni kapsamında hayata geçirilen Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri, projenin İzmir ayağında yer alan İzmir Yenilik Merkezi ile birlikte KOBİ’lerin ve girişimcilerin yenilikçilik ve markalaşma süreçlerini destekleyerek yerel ekonomilerin güçlenmesine, yerelde ve ülke çapında sanayinin dönüşümüne, istihdam olanaklarının geliştirilmesine ve böylelikle sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor. Bu doğrultuda, pek çok eğitim, seminer, çalıştay ve sertifika programı düzenleyen İzmir, Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri, bu hizmetlerine ek olarak Tasarla Çukurova gibi çeşitli yarışmalar aracılığıyla da ekosistemin canlandırılmasına ve yenilikçi fikirlerin desteklenmesine katkı sağlıyor.

Proje kapsamında, geçtiğimiz yıl Suriyeli ve ev sahibi topluluktan pek çok katılımcıyı alanında uzman mentorlar ve melek yatırımcılarla buluşturarak girişim ve iş geliştirme fikirlerini sergilemelerine olanak sağlayan Adana Start-up Weekend for All etkinliği düzenlenmiş ve etkinlik sonunda ortaya çıkan yenilikçi, uygulanabilir iş fikirleri ödüllendirilmişti. Yine geçtiğimiz yıl kentsel ulaşım sorunlarına yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler aramak için yola çıkan İzmir Hackathon, birbirinden özgün yazılımcı ve tasarımcıları bir araya getirmiş ve jüri tarafından seçilen fikirler çeşitli ödüllere layık görülmüştü. 

Tasarla Çukurova 2020 Final ve Ödül Töreni'ni izlemek için lütfen buraya tıklayın.

Bilgi için:

UNDP Türkiye İletişim Bölüm Başkanı, Dr. Faik Uyanık, faik.uyanik@undp.org

UNDP Türkiye Suriye Portfolyosu İletişim Yöneticisi, Ruşen İnceoğlu, rusen.inceoglu@undp.org