COVID-19 krizinde cansuyu olan dijital finans, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın uzun vadede finanse edilmesini sağlayabilir

27 August 2020

Fotoğraf: UNDP Kenya

BM Genel Sekreteri’nin çağrısıyla toplanan finans, iş dünyası, hükümet ve kalkınma liderleri grubuna göre, dijital finansın potansiyeli harekete geçirilirse, sürdürülebilir kalkınmayı dönüştürücü etkiler yaratabilir.

New York, 26 Ağustos – COVID-19 küresel salgınının yarattığı benzeri görülmemiş sosyal ve ekonomik kriz, dünyada milyonlarca insana yardımların iletilmesi, işletmelerin desteklenmesi, işlerin ve geçim imkanlarının korunmasında dijital finansın rolünü gözler önüne serdi.

Bir yanda küresel salgın, dijital finansın yararlarını hemen ortaya koysa da, finansın dönüşümünde dijitalleşmenin geleneksel işleyiş biçimlerini kökten değiştirme potansiyeli çok büyük. Mobil ödeme teknolojileri, bir milyarı aşkın insan için mobil telefonları birer finansal araca dönüştürdü. Dijital uygulamalar, kripto para birimleri, kripto varlıklar, denkler arası borç verme, kitle fonlama platformları ve çevrimiçi pazarların gelişmesinde büyük veriler ve yapay zekayı destekliyor.

BM Genel Sekreteri'nin Dijital Finans Görev Gücü tarafından bugün yayımlanan “İnsanların Parası: Sürdürülebilir Geleceği Finanse Etmek için Dijitalleşmeden Yararlanmak” adlı yeni rapor, iddialı ve pratik bir Eylem Gündemi ortaya koyuyor. Anafikir olarak, insanların parasını Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) tarafından topluca ifade edilen insan ihtiyaçlarıyla daha uyumlu hale getirecek ölçekte bir dijital dönüşümün oluşmasında, dijital finansın, vergi mükellefleri ve yatırımcılar olarak insanları güçlendirecek biçimlerde nasıl kullanılabileceğini ortaya koyuyor.

Rapor, dünyada milyarlarca insanın çalışma, harcama ve sosyalleşme için dijital araçları kullanmak suretiyle COVID-19 küresel salgınına nasıl yanıt verdiğini anlatıyor. Rapor’a göre, dünyadaki finansal kaynakların nihai sahibi olan insanları, bugün ve gelecekte ihtiyaçlarını karşılamak üzere finansı kontrol eder hale getirecek biçimde dijitalleşmeden yararlanmak için elimizde tarihi bir fırsat var.

Görev Gücü, finansmanı SKA’larla uyumlaştırmada dijitalleşmeden yararlanmak için beş katalitik (hızlandırıcı) fırsatı tanımlıyor. Bu fırsatların hepsi birlikte ele alındığında, küresel finansın çoğunu kapsıyor:

  • Küresel sermaye piyasalarında dolaşan büyük para yığınlarını SKA’lar ile uyumlaştırmak;
  • Küresel ekonominin büyük bir kısmını teşkil eden kamu maliyesinde etkinlik ve hesap verebilirliği artırmak;
  • Dijital birikmiş yurtiçi tasarrufları uzun vadeli kalkınma finansmanına yöneltmek;
  • İnsanları, kendi tüketim harcamalarını SKA’larla nasıl ilişkilendirecekleri hakkında bilgilendirmek;
  • İstihdam ve gelir yaratıcı küçük ve orta ölçekli işletmeler dünyası için cansuyu finansmanını hızlandırmak.

Görev Gücü’nün ortaya koyduğu Eylem Gündemi, bu fırsatlardan yararlanmak için neler yapılması gerekiyorsa yapmaları için işletmeler, politika belirleyiciler ve finansmanı yönetenleri harekete geçmeye çağırıyor.

Görev Gücü, toplumsal yarar için dijitalleşmeden yararlanmanın, teknolojinin dayattığı kaçınılmaz bir durum değil, bir tercih olduğunu düşünüyor. Eylem Gündemi de, azaltılmaması halinde dışlanma, ayrımcılık ve eşitsizlikleri derinleştirebilecek ve finansı, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın ihtiyaçlarından daha da ayırabilecek dijital riskleri aşmak için gereken eylemlere işaret ediyor.

Liderler ne dedi?

BM Genel Sekreteri António Guterres “Finansal piyasalarda devrim yaratan dijital teknolojiler, ortak hedeflerimize ulaşmamızda oyun değiştirici olabilir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Dijital Finans Görev Gücü, dijital devrimin yönlendirilmesine liderlik ediyor” dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Dijital Finans Görev Gücü Eş Başkanı Maria Ramos “Dijitalleşmenin dönüştürücü etkisini hızlandırmak ve genişletmek için tarihi bir fırsatımız var. Özellikle de, bu krizde dünyada milyonların cansuyu haline gelen dijital finans, tasarruf eden, yatırım yapan, borç alan, borç veren ve vergi mükellefleri olarak insanlara, kendi paraları üzerinde seçim hakkı ve gücü verecek biçimde, finansal kapsayıcılığın sınırlarını daha da genişletiyor” dedi.

UNDP Başkanı ve BM Genel Sekreteri'nin Dijital Finans Görev Gücü Eş Başkanı Achim Steiner ise şunları söyledi: “Dijital finansın dönüştürücü etkisinin büyük potansiyeli COVID-19 küresel salgınında ortaya çıktı. Dijital transferler, hükümetlerin muhtaç insanlara destek ulaştırabilmesini sağlıyor; kitle fonlama platformları, tıbbi malzeme ve acil yardımlar için fonları harekete geçiriyor; algoritmaya dayalı kredi verme işlemleri ise, küçük işletmelerin fonlara daha hızlı ulaşmasını sağlıyor. Bu teknolojilerin kısa süre içinde hızla yayılması şaşırtıcı; ancak ilerleme hiç de otomatik değil. Dijitalleşmenin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın gerçekleştirilmesinde gerçek bir güç olabilmesi için, teknolojik ilerlemeler ile sağlam politikaların birleştirilmesi gerekiyor; bu politikalar insanları güçlendirmeli, finansal sistemimizin, daha iyi gelecek inşa etmek için aşılması gereken acil yatırım zorluklarını aşabilmesini sağlamalı.”

Raporun tam metni ve özeti için: www.digitalfinancingtaskforce.org


Basın iletişim

İlave bilgi ve basın mülakatı için:

Faik Uyanık, UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü, faik.uyanik@undp.org

New York

Dylan Lowthian dylan.lowthian@undp.org +1 646 673 6350

Duygu Celik duygu.celik@uncdf.org +1 646 939 6645

Cenevre

Sarah Bel sarah.bel@undp.org +41 79 934 11 17