UNESCO ve UNDP’den koronavirüs salgınındaki bilgi kirliliği ile mücadelede radyo istasyonlarına destek

21 April 2020



UNDP Türkiye, küresel koronavirüs salgını sürecinde bilgi kirliliği ile mücadele etmek ve sağlıklı davranış biçimlerini teşvik etmek amacıyla UNESCO’nun hazırladığı bir dizi radyo spotunu Türkçeleştirerek radyo istasyonlarının ücretsiz kullanımına açtı.

Ankara, 21 Nisan 2020 - BM’nin Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından geçtiğimiz haftalarda yedi dilde hazırlanan radyo spotları BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ofisi işbirliğinde sekizinci dil olarak Türkçe’ye uyarlandı.

Radyo spotları COVID-19 salgını sürecinde küresel olarak bilgi kirliliği ile mücadele etmek ve sağlıklı davranış biçimlerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Sesli spotlar, isteyen tüm radyo istasyonları tarafından ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Bilgi kirliliğinin de virüs kadar zararlı olabileceği düşüncesiyle oluşturulan radyo spotlarında, salgın ve virüse dair uydurma haber ve söylentiler ile başa çıkma yöntemleri, medya ve bilgi okuryazarlığı, bilgi doğrulatma gibi konu başlıklarında sekiz ayrı mesaj yer alıyor.

Türkçe seslendirmesi tiyatro ve seslendirme sanatçısı Toprak Sergen tarafından yapılan radyo spotlarına https://bit.ly/COVIDRadyoSpotlari adresinden erişilebiliyor.

İsteyen tüm kamu ve özel radyo istasyonları, sesli spotları yine bu adres üzerinden indirerek ücretsiz olarak yayınlayabilecek.

Kullanıcıların sesli spotları sosyal medya üzerinden paylaşmaları da mümkün.

#doğrubilgiyipaylaş   #evdekal

Ayrıntılı bilgi: Faik Uyanık, UNDP Türkiye, faik.uyanik@undp.org



Güvenilir bilgi kaynaklarını izleyin
Bilgi kirliliği de koronavirüs ile beraber yayılıyor. Bunun önüne geçmek için sadece Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kaynaklardan gelen bilgileri paylaşmak önemli. Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Çocuğunuza MBO öğretin (Medya ve Bilgi Okuryazarlığı)
Anne veya baba mısınız? Şu an evde daha çok zaman geçirdiğinize göre, çocuğunuza yanlış içerikler ve söylentileri gerçeklerden ayırt etmeyi öğretebilirsiniz. İnternetten yanlış olduğu kesinleşen bir bilgiyi bulup çocuğunuza sorun. Kim uydurdu bu bilgiyi? Kimin için uydurdular? Bu kaynak bizim için güvenilir mi? Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Sahte uzmanlardan sakının
Tanıdığınız biri bilinmeyen bir uzmandan koronavirüsten sakınma yöntemlerine dair bir tavsiye mi gönderdi? Dikkatli olun, bilgi veren kişi gerçek bir uzman olmayabilir. Bilgiyi manipüle etmenin yollarından biri “sahte uzmanlar”dan yararlanarak mesaja güvenilir izlenimi vermektir. Konuşan uzmanın gerçekten uzman olup olmadığını, konu hakkındaki tecrübesini ve hangi kurumu temsil ettiğini daima kontrol edin.
Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Duygusal tepkilerinizi tartın
Haber akışınızı tararken koronavirüse dair bir mesajı okudunuz. Bu mesaj sizi nasıl hissettirdi? Kızdınız mı? Üzüldünüz mü? Yoksa şoke mi oldunuz? Bilgi kirliliğini yaymanın yolu duyguları harekete geçiren mesajlardan geçer. Paylaşmadan veya cevap yazmadan önce bu mesajların kaynağının kimler olabileceğini, bunların kimlerin işine yarayabileceğini veya kimlerin bundan zarar görebileceğini düşünün. Tıklamadan önce iki kere düşünün. Paylaşmadan önce iki kere düşünün. Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Bilgi kirliliğinin yayılması Koronavirüs salgınında sağlığa dair güvenilir bilgiler almak hayat kurtarabilir. Ama bilgi kirliliği ve söylentiler de virüs kadar hızlı yayılabiliyor. Hepimizin internette çok daha fazla zaman geçirdiği bu günlerde bize ulaşan ve paylaşacağımız bilgileri iyice sorgulayalım. Özellikle de koronavirüs ile ilgili olanları. Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Nitelikli gazetecilik
Koronavirüs salgınında sağlığa dair güvenilir bilgiler almak hayat kurtarabilir. Ama bilgi kirliliği ve söylentiler de virüs kadar hızlı yayılabiliyor. Bu salgınla baş etmek için profesyonel ve etik kurallara saygılı gazete, TV ve radyo kanalları ile haber sitelerini takip etmemiz önemli. Nitelikli gazetecilik şimdi her zamankinden daha kritik önemde. Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Sosyal medya içeriklerini doğrulatmak
Koronavirüs salgınında sağlığa dair güvenilir bilgiler almak hayat kurtarabilir. Sosyal medyada koronavirüse dair gördüklerinizin doğruluğundan emin değilseniz, bu mesajları beğenmeyin ya da paylaşmayın. Bilgilerin doğruluğunu Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün web sayfaları gibi güvenilir kaynaklardan kontrol edin. Eğer bilgi yanlışsa, mesaja yorum yapıp doğru kaynağı göstererek insanları bilgilendirmekten çekinmeyin. Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

Bilgiye erişim
Koronavirüs salgınında sağlığa dair güvenilir bilgiler almak hayat kurtarabilir. Kriz zamanlarında ifade özgürlüğünü ve doğru bilgilenme hakkını korumak hayati önem taşır. Özellikle de bilgi kirliliğini önlemek açısından. Koronavirüs salgını boyunca sadece resmi bilgi kaynakları ve güvenilir medya kuruluşlarını takip edin. Doğrulanmamış bilgileri paylaşmayın. Bu mesajı UNESCO ve UNDP sunmaktadır.

UNESCO’nun hazırladığı mesajların diğer dil versiyonları için: https://en.unesco.org/covid19/communicationinformationresponse/audioresources

UNESCO’nun üniversite ve STK’lar gibi kurumlar için hazırladığı COVID-19 özelinde Bilgi Paylaşımı ve Dezenformasyonu Önleme kaynakları için: https://es.unesco.org/node/320755


*Yukarıda oynatılabilen Türkçe spotların tamamını yayın kalitesinde indirmek için bu linki kullanabilirsiniz.