SKA Etki Hızlandırıcı, Küresel Mülteci Forumu’nda, Mültecileri Destekleyen Çok Paydaşlı Bir Model Olarak Sunuldu

Basın Bülteni

30 December 2019

Cenevre, 16 Aralık 2019 Türkiye’deki mültecilerin yaşamlarını iyileştirmeye yönelik yenilikçi çözümler, Cenevre’de düzenlenen birinci Küresel Mülteci Forumu’nda, 16 Aralık 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ortaklaşa düzenlenen yan etkinlikte sunuldu.

Etkinliğin ev sahipliğini Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Sn. Yavuz Selim Kıran, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve UNDP Kriz Bürosu Direktörü Sn. Asako Okai, En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) için BM Teknoloji Bankası İcra Direktörü Sn. Joshua Setipa, Limak Yatırım ve Limak Vakfı Başkanı Sn. Ebru Özdemir, Bill ve Melinda Gates Vakfı Acil Müdahale ve Küresel Kalkınma Direktör Yardımcısı Sn. Valerie Nkamgang Bemo, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Cenevre Ofisi Direktör Yardımcısı Sn. Brian Lander yaptı. Toplantıya Tykn Kurucu Ortağı ve COO’su Sn. Khalid Maliki ve GARV Toilets Kurucu Ortağı ve CEO’su Sn. Mayank Midha da katıldı. Moderatörlüğünü Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Sn. Mustafa Osman Turan’ın yaptığı etkinlikte, kamu-özel sektör ortaklıklarının mültecilerin geçim imkanlarına erişimini artırmaya yönelik yenilikçi ve ölçeklenebilir çözümleri desteklemesinin yolları tartışıldı.

Temmuz 2019’da İstanbul’da tanıtımı yapılan SKA Etki Hızlandırıcı (SDG Impact Accelerator) programı sayesinde, girişimciler, mültecilerin Dijital Kimlik sistemleri yoluyla geçim imkanlarına, yeniden tasarlanmış tuvaletler yoluyla taşınabilir atıksız sanitasyona erişebilmesini sağlayacak çözümler geliştirdiler. SKA Etki Hızlandırıcı, mültecilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları gidermeye yönelik, sektörler ve disiplinler arası işbirliğini yönlendiren, ve girişimcilik, inovasyon ve teknolojinin gücünden yararlanan yenilikçi ve çok paydaşlı bir platformu temsil ediyor.

Etkinlikte konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Sn. Yavuz Selim Kıran, “Hızlandırıcı programıyla, Türkiye’yi, mülteciler ve diğer dezavantajlı bireylere yönelik yenilikçi çözümlerin deneme alanı haline getirmek istiyoruz” dedi.

SKA Etki Hızlandırıcı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile UNDP tarafından hayata geçirildi; Bill ve Melinda Gates Vakfı, WFP, Katar Kalkınma Fonu (QFfD) ve dünya genelinde yatırımları olan iki Türk şirketler grubu Limak ve Eczacıbaşı da platforma ortak oldular.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNDP Kriz Bürosu Direktörü Sn. Asako Okai: “Hızlandırıcı programı, mülteciler ve ev sahibi toplulukların karşı karşıya olduğu özel sorunlar da dahil olmak üzere, büyük sorunlara yenilikçi çözümler bulmak için sistemsel bakış açısını uygulama yönünde atılan tamamlayıcı bir adımdır” dedi.

EAGÜ için BM Teknoloji Bankası İcra Direktörü Sn. Joshua Setipa ise: “Türkiye’nin cömert mali desteği sayesinde,

Bankamız, Türkiye’nin yürüttüğü Etki Hızlandırıcı programından doğan yenilikçi çözümleri Uganda ve Bangladeş’te kullanacaktır.”

Türk özel sektörünü temsilen konuşan Limak Yatırım ve Limak Vakfı Başkanı Ebru Özdemir: “Her zamanki iş yapış biçimimiz ile mültecilerin sorunlarını çözmemiz imkansız. Çok büyük önem taşıyan kalkınma gündemi, özel sektörün anlamlı katılımı olmadan gerçekleştirilemez. Özel sektörün aktif katılımı yeni ufuklar açabilir; yenilikçi, dayanıklılık temelli ve geleceğe dönük çözümleri şekillendirebilir” dedi.

13 Eylül’de tamamlanan ilk ayağında SKA Etki Hızlandırıcı, 14 ülkeden 25 girişimci ekibin katılımına sahne oldu. Bu startup’lardan ikisi, etkinlikte deneyim ve çözümlerini sundular:

  • Dijital Kimlik kategorisi: Hollanda’da yerleşik Tykn, kamu ve özel sektör kurumlarının dijital kimlik bilgilerini sağlaması ve doğrulamasına imkan tanıyan dijital kimlik platformu ve bunun yanı sıra kişisel veri kanıtlarını paylaşma ve istemeye ilişkin yenilikçi bir yöntem sunuyor. Çözümün amacı, yardım sunumunda kimlik bileşenini dönüştürmek ve yardım sunum zincirinde değer yaratımını sağlamak.
  • Taşınabilir Sanitasyon kategorisi: Hindistan’da yerleşik GARV Toilets, yeterince hizmet verilmeyen yoğun nüfuslu topluluklara entegre WASH çözümleri sağlıyor. Girişim, imha edilemez, akıllı ve yapısal olarak taşınabilir umumi bir tuvaletin geliştirilmesiyle başladı. Hedef toplulukların çoğu, toplu sanitasyon kullanıyor ve bu tuvaletler çoğunlukla ya pis, sağlıksız ya da yağmalanmış durumda; bunun sonucunda insanlar açıkta ihtiyaç gideriyor, bu da ishalli hastalıklara yol açıyor.

SKA Etki Hızlandırıcı’nın yeni dönem programı Ocak 2020’de duyurulacak. Yeni program, En Az Gelişmiş Ülkelerde (EAGÜ’ler) karşılaşılan çeşitli sorunlara yenilikçi çözümler bulmayı hedefleyen startupları desteklemeye odaklanacak.

Ek bilgi ve yorumlar için: SKA Etki Hızlandırıcı Eşbaşkanı Mustafa Osman Turan, mturan@mfa.gov.tr ile yazışabilir, www.sdgia.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.