İklimce Sohbetler'de İklimce Şehir Yaşamı Konuşuldu

6 November 2019

İklim krizi ile mücadelede ortak dil kurulması amacıyla UNDP Türkiye’nin desteği ile düzenlenen İklimce Sohbetler’in 2019 yılındaki son buluşması "Şehir Yaşamı", 5 Kasım’da İstanbul'da yapıldı.

UNDP Türkiye’nin iklim krizi ile mücadelede, toplumun çok farklı katmanlarının kapsandığı ortak bir dil arayışıyla başlattığı İklimce Sohbetler, 2019 yılı içindeki son buluşmasını Şehir Yaşamı başlığı ile yaptı.

24 Eylül’de Su, 8 Ekim’de Tarım ve Gıda ve 15 Ekim’de Afetler başlıklarıyla gerçekleştirilen İklimce Sohbetler’in dördüncü buluşması, yaşadığımız şehirlere iklimce bakmak, şehir yaşamında karşılaştığımız sorunlara ortak çözümler aramak amacıyla Şehir Yaşamı başlığıyla düzenlendi.

31 Ekim Dünya Şehirler Günü’nün hemen arkasında yapılan toplantının ev sahipliğini ve moderatörlüğünü UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat üstlendi.

Küçük Değişiklikler Büyük Etki Yapabilir

UNDP Türkiye Doğal Kaynaklar ve Biyoçeşitlilik Sektör Yöneticisi Bahtiyar Kurt, toplantıda biyoçeşitliliğin azalmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekerek: "İklim krizinde kentlere sadece insan perspektifinden değil, tüm ekosistem üzerinden bakmalıyız. İklim değişikliği doğayı etkiliyor, bozulan doğa iklim değişikliğini hızlandırıyor. Oysa ki küçük değişikliklerle büyük etkiler yapabiliriz," dedi.

İklim Krizi Bir Eşitsizlik Meselesidir!

Küresel Denge Derneği Başkanı Çevre ve Siyaset Bilimci Dr. Nuran Talu ise iklim krizinin herkesi etkileyeceğini söylerken eşitsizliklerin azaltılmasının önemine dikkat çekerek "Çok net ki herkes güvertede ve devlet dışı paydaşların da kentlerin iklim eylem planlarıyla ilgili söyleyecekleri var. İklim krizi artık ekonomik ve toplumsal bir krizdir. Bir eşitsizlik meselesidir. En çok etkilenenler dar gelirliler ve kadınlar. Eşitsizliklerle mücadele etmeden iklim krizi ile mücadele edemeyiz," dedi.

Kazanacaksak Kentte Kazanacağız!

Buluşmanın üçüncü konuşmacısı ODTÜ Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Balaban ise: "Bu iş sadece tek sesle olmaz, çok sesle olur, sadece küresel düzeyde çözülmez, yerelde çözülür. İklim krizi mücadelesini, bu savaşı kazanacaksak kentte kazanacağız, kentin tümünün katılımıyla kazanacağız. Bu da planlamayla olacak," diyerek yerel yönetimlerin önemini ve şehirlerin iklim eylemi planlarının önemini vurguladı.

İklimdaşlar, İklimce Düşünüyor!

UNDP Türkiye'nin İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, ev sahipliğini yaptığı İklimce Sohbetler serisinin dördüncü toplantısında "Dünya hiçbir meseleye iklim krizine verdiği gibi tepki vermemişti. Gördük ki harekete geçilebiliyor!" diyerek tüm iklimdaşlarını iklimce düşünmeye ve hareket etmeye çağırdı.


İKLİMCE SÖZLÜK

İKLİMCE SOHBETLER: İklim krizi mücadelesindeki sorun ve çözümlere dair deneyimlerin paylaşılacağı, bu konuda çalışan farklı uzmanlık alanlarına sahip taraflar ile ortak bir dilin ve bütüncül yaklaşımın geliştirilmesinin hedeflendiği toplantılar dizisi.

İKLİMDAŞ: İklim krizinden etkilenen, bu konuda kafa yoran, eyleme geçen ya da geçmek isteyen herkes.

İKLİMCE: İklim krizine dair hali hazırda kullanılan teknik dilin sadeleştirildiği ortak bir dil.


 

Ayrıntılı bilgi için:

iklimce.org

UNDP Türkiye / Bikem Ahıska / bikem.ahiska@undp.org