İklimdaşlar, İklimce Sohbetler'de Tarım ve Gıda Konuştu!

9 October 2019

UNDP Türkiye tarafından desteklenen ve iklim krizi ile mücadelede ortak bir dil kurulmasını hedefleyen İklimce Sohbetler'in Tarım ve Gıda başlıklı ikinci buluşması 8 Ekim 2019'da, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat'ın ev sahipliğinde yapıldı.

İklim krizi ile karşı karşıya olan çeşitli toplumsal katmanların ve meslek gruplarının deneyimlerini ortak bir dilde buluşturmayı amaçlayan toplantıda, Anadolu Meraları Eş-Kurucusu Durukan Dudu, Doğa Koruma Merkezi Toprak ve Su Koruma Programı Koordinatörü Melike Kuş ve Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğin moderatörlüğünü Mert Fırat yaptı.

TÜRKİYE İÇİN İYİLEŞTİREN TARIM!

Açılış konuşmasını tarım ve gıdanın insanlığın geleceğindeki yerine ayıran Mert Fırat, insanlığın ortak geleceği için "hem ekmek hem ahlâk" diyerek, giderek artan gıda ihtiyacı ve iklim krizi göz önüne alındığında tarımda kullanılan yöntemlerin onarıcı yöntemler olması gerektiğini iletti.

Konuşmacılardan Anadolu Meraları Eş-Kurucusu Durukan Dudu, "Binlerce yıldır sürdürdüğümüz tarım yöntemleriyle topraktaki karbonu atmosfere saldık. Eğer bunu toprağa geri verebilirsek, hem tarımı güçlendirebiliriz hem de iklim krizini ciddi ölçüde önleyebiliriz. Onarıcı tarım, herhangi bir yerde tarım yaparken, tarım yaptığınız toprağı her şeyiyle iyileştirmek demek. Artık yapmamız gereken iyileştirmek yani onarmak olmalı," dedi.

EKTİĞİMİZİN ÜÇTE BİRİNİ ÇÖPE ATIYORUZ!

Fazla Gıda CEO'su Olcay Silahlı ise, 80 milyonluk Türkiye'nin Avrupa'nın en fazla gıda atığı üreten üçüncü ülkesi olduğunu söyleyerek, " Türkiye’nin toprağa gömdüğü atık Almanya’nın 440 katı kadar. Bugün ektiğimiz 100 birimin 30'unu çöpe atıyoruz," dedi.

Doğa Koruma Merkezi Toprak ve Su Koruma Programı Koordinatörü Melike Kuş ise, "İklim değişikliğine uyum sürecinde hiçbir yöntem mükemmel değil. Çözüm üretmemiz gerekiyor," diyerek, iklim krizi ile mücadelede ortak çözümler aramanın ve ortaklıklar kurmanın önemine değindi.

 

İKLİMCE SOHBETLER DEVAM EDECEK

24 Eylül Salı günü “İklimce Su” başlığıyla ilk buluşması yapılan İklimce Sohbetler, 15 Ekim Salı günü yapılacak “Afetler” oturumuyla devam edecek ve 5 Kasım Salı günü “Şehir Yaşamı” buluşmasıyla sona erecek.


İKLİMCE SÖZLÜK

İKLİMCE SOHBETLER: İklim krizi mücadelesindeki sorun ve çözümlere dair deneyimlerin paylaşılacağı, bu konuda çalışan farklı uzmanlık alanlarına sahip taraflar ile ortak bir dilin ve bütüncül yaklaşımın geliştirilmesinin hedeflendiği toplantılar dizisi.

İKLİMDAŞ: İklim krizinden etkilenen, bu konuda kafa yoran, eyleme geçen ya da geçmek isteyen herkes.

İKLİMCE: İklim krizine dair hali hazırda kullanılan teknik dilin sadeleştirildiği ortak bir dil.



Ayrıntılı bilgi ve etkinlik kaydı için:

iklimce.org

UNDP Türkiye / Bikem Ahıska / bikem.ahiska@undp.org