Özel Sektör Doğal Afetlerde Sorumluluk Almaya ve İş Birliğine Hazir

2 September 2019

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde giderek artan sel, deprem ve yangın felaketleri toplumun her kesimini etkilerken, ülkenin sahip olduğu dinamik risk profili karşısında özel sektörün sorumluluklarının yeniden belirlenmesi ihtiyacını gündeme getiriyor. TÜRKONFED ve UNDP iş birliğinde kurulan ve Hedefler İçin İş Dünyası Platformu çatısı altında faaliyetlerini sürdüren CBi Türkiye, son yaşanan afetlerden sonra işletmeleri akut şoklara ve uzun soluklu streslere daha dayanıklı kılmak amacıyla eyleme geçmeye hazır olduğunu açıkladı.

TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP tarafından kurulan Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, “Türkiye’nin doğal afetler ve değişen riskler karşısında kısa vadede daha hızlı toparlanması ve uzun vadede daha dayanıklı olması için özel sektör olarak üzerimize düşen sorumluluğu almaya, kamu ve sivil toplum ile iş birliklerine hazırız” dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle kurulan ve “Hedefler İçin İş Dünyası Platformu” çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Connected Business Initiative (CBi) Türkiye Platformu, son dönemde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hızla artan doğal afetler karşısında özel sektörün harekete geçmeye hazır olduğunu açıkladı. Türkiye’de özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na bağlılığını ve uyumunu artırmak amacıyla çalışmalar yürüten CBi Türkiye Platformu’nun öncelikli çalışma alanlarını; afetlerden etkilenen işletmelerin toparlanmasına destek olmak, özel sektörün kamu ile afet sonrasına yönelik etkili iş birlikleri geliştirmesini sağlamak ve belediyelerin temel altyapı hizmetleri sürekliliğine yönelik katkı sağlamak oluşturuyor.

Ümit Boyner: “Son 1 ayda yaşanan doğal afetler bize bir uyarı olmalı”

Türkiye’de özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na bağlılığını ve uyumunu artırmak amacıyla TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP’nin paydaşlığı ile kurulan Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner konuyla ilgili yaptığı açıklamada Düzce’de yaşanan sel, Denizli’yi sarsan 6.1 şiddetinde deprem, İstanbul’u etkileyen yoğun ani yağış ve İzmir ile Muğla illerinde günlerce süren orman yangınlarının Türkiye’nin son 1 ayının gündemini oluşturduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Bu olaylar aslında toplum olarak bizi içinde yaşadığımız ekosistemlerle ilişkimizi en baştan gözden geçirmeye davet ediyor, bunu yapmazsak bedelinin daha da ağırlaşacağına dair bir uyarıda bulunuyor. Bu olaylardaki insani ve ekolojik kayıplar hepimizi derinden yaralıyor. Bunun yanında ekonomimiz ve özel sektör de ciddi şekilde etkileniyor: Düzce’de tarım, Denizli’de sanayi, İstanbul’da ticaret, İzmir ve Muğla’da ise ormancılık ve turizm sektörleri başta olmak üzere pek çok işletme hasar gördü. Kayıp ve hasarlar noktasında ortaya çıkan son tablo, afet yönetiminde artık eşgüdüme ihtiyacımız olduğunu gözler önüne seriyor. Yeni iş birlikleri geliştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Afetlerden etkilenen KOBİ’lere özel projeler geliştirilmesi gereğinin de altını çizen Boyner, “Afetten etkilenen işletmelerin yüzde 80’i bir daha açılmıyor, açılanların yüzde 15’i ise iki yıl içinde kapanıyor. Kapanan her KOBİ’nin ortalama 8 ailenin geçimini etkilediği biliniyor. Bu yüzden afetten etkilenen bölgelerde KOBİ’lerin o bölgenin sosyal ve ekonomik refahında önemli rolü var” dedi.

Ümit Boyner: “Türkiye’yi değişen risklere dayanıklı kılmak için özel sektör, kamu ve sivil toplum iş birliğine hazırız”

Dünyanın derin bir değişim döneminden geçtiğini belirten Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner şöyle devam etti; “İklim değişikliği, teknolojik ilerlemeler, demografik değişim ve küresel ekonomik dengelerin değişmesi toplum olarak bizleri, davranış ve planlarımızı gözden geçirmeye davet ediyor. Bu değişimler sadece ülkemizde değil tüm dünyada sosyal, ekonomik ve çevresel dengeleri etkilerken, toplumun temellerini sarsabilecek sistemik şoklar yaratma potansiyeline sahip” ifadesini kullandı. Özel sektörün, büyük, orta, küçük işletmeleriyle birçok alanda kamu ve sivil toplum ile iş birliği alışkanlığına sahip olduğunu vurgulayan Ümit Boyner şöyle devam etti: Türkiye’nin bu riskler ve doğal afetler karşısında kısa vadede daha hızlı toparlanması ve uzun vadede daha dayanıklı olması için özel sektör olarak üzerimize düşen sorumluluğu almaya, kamu ve sivil toplum ile iş birliklerine hazırız.”

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Hakkında: Sürdürülebilir bir kalkınma için toplumdaki tüm oyunculara iş düştüğü anlayışıyla harekete geçen TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP iş birliği ile kurulan Hedefler İçin İş Dünyası Platformu, bu konuda dünyanın ‘özel sektör inisiyatifiyle hayata geçirilmiş ilk düşünce ve uygulama (Think Do Tank) platformudur. Özel sektör, kamu ve STK’ları, ‘sürdürülebilir kalkınma’ ortak paydasında buluşturmayı, özel sektöre kalkınmada nasıl bir çözüm ortağı olabileceğine ilişkin yol haritaları sunmayı amaçlayan platform, Birleşmiş Milletler’in yoksulluktan iklim değişikliğine, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çevreye kadar 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı temel almaktadır.