UNDP’nin yenilenebilir enerji eğitimleri 2022’de Türkiye’de 1000 kişiye ulaşacak

11 January 2022

UNDP Türkiye, yenilenebilir enerji alanında bir yıldır Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyelerine sunduğu eğitimde harmanlanmış eğitim modeline geçmeyi planlıyor. Ayrıca, proje illerine İstanbul da dahil edilecek.

UNDP’nin güneş ve rüzgar enerjisi eğitimlerinde harmanlanmış eğitim modeline geçiliyor ve toplam 1000 kursiyer hedefi ile İstanbul da programa ekleniyor

UNDP Türkiye, yenilenebilir enerji alanında bir yıldır Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyelerine sunduğu eğitimde dijital ve yüz yüze öğrenmeyi birleştiren harmanlanmış eğitim modeline geçmeyi planlıyor. Ayrıca, Türkiye’nin hızla büyüyen güneş ve rüzgar enerjisi sektörlerinde iş bulmak için kursiyerlerin ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlayan girişime, ilk başta planlanan beş ilin yanı sıra İstanbul da dahil edilecek. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 20 Aralık 2021 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Koordinatörler Toplantısı’nda 2022 yılında başlaması planlanan kursların detayları görüşüldü.

UNDP Türkiye Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portföyü Sosyal Uyum Projeleri Koordinatörü Tuğçe Söğüt “Hem çevrim içi hem de yüz yüze öğrenmeyi kullanan yeni öğrenme yöntemimiz ile kursiyerlerin kendi öğrenme süreleri ve hızlarına göre planlayabilecekleri daha ulaşılabilir bir eğitim modeli sunuyoruz” dedi. MEB Proje Sorumlusu Kadir Polat ise, İstanbul’un proje illerine eklenmesinin kursiyer sayısı açısından önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.

UNDP’nin MEB, özel sektör temsilcileri ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının danışmanlığında hazırladığı eğitim programı, güneş ve rüzgar enerjisine odaklanan hibrit bir program. Öncelikle sektördeki vasıfsız iş gücünün eğitimine odaklanan ve sektördeki ara eleman açığını karşılamak için geliştirilen uygulamalı mesleki ve teknik eğitim programında, kursiyerler güneş ve rüzgar enerjisi alanında yenilenebilir enerji üretimi yapan santral ve tesislerin mevcut ekipman ve sistemlerinin kurulum, bakım ve onarımı konusunda beceriler ediniyor.

Program, 2021 Mart ayında Bursa, Kocaeli, Konya, Hatay ve Mersin illerinde yarısı Suriyeli yarısı ev sahibi topluluk üyesi toplam 500 kursiyer kapasitesiyle ve katılımcıların en az yüzde 25’inin kadın olması kuralıyla başlatıldı. 2022 yılında Kore Cumhuriyeti’nden ek finansman ve 1000 kursiyer hedefi ile İstanbul da programa dahil edilecek.

Toplantıda Proje Danışmanı Levent Sağıroğlu, yeni öğrenme modelinin detaylarını sundu. Toplam 247 saatlik eğitim programının uygulamalı teknik dersleri içeren 144 saatinin atölyelerde yüz yüze, derse hazırlık ve teorik bilgileri kapsayan 103 saatinin ise dijital platformlardan verilmesi planlanıyor. Kursiyerler, dijital içeriklere her yerden erişebilecek ve konuları diledikleri defa tekrar gözden geçirebilecekler.

UNDP, 6 ilde verilmesi planlanan eğitimlerle, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve ev sahibi topluluk üyelerinin yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilirliklerini artırmayı ve iki grup arasında sosyal uyumu güçlendirmeyi hedefliyor. Girişim aynı zamanda sürdürülebilir temiz enerjiye yönelik yerel yatırımları da teşvik ediyor. Bu kapsamda şu ana kadar 391 kursiyer eğitim programını başarı ile tamamlayarak uluslararası geçerliliği olan Europass belgesi almaya hak kazandı.

Kore Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 2,3 milyon ABD Doları tutarındaki girişim, UNDP Türkiye’nin işgücü piyasasına erişimi yaygınlaştırmak, geçim olanaklarını genişletmek, kamu hizmetlerini iyileştirmek ve sosyal uyumu artırmak suretiyle, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin öz yeterliğini ve ev sahibi toplulukların dayanıklılığını artırmayı hedefleyen, toplam 75 milyon ABD doları bütçeli Suriye portföyünün bir parçası.