Sosyal Uyum Festivalleri, Suriyeli ve Türk gençlerin bağlarını güçlendiriyor

28 October 2021

İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Şanlıurfa’da düzenlenen Sosyal Uyum Festivallerinde 513 genç, çeşitli spor, el işi ve açık hava faaliyetlerinde bir arada vakit geçirirken yeni beceriler edindi.

5 ilde düzenlenen Sosyal Uyum Festivallerinde buluşan Suriyeli ve Türk gençler, birbirlerinin kültürlerini daha yakından tanıma ve yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı buldu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Japon Sivil Toplum Örgütü Reach Alternatives (REALs) iş birliği ile 20 Ağustos – 18 Eylül tarihleri arasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Şanlıurfa illerinde Sosyal Uyum Festivalleri düzenleyerek Suriyeli ve Türk gençleri buluşturdu. Festivallerde toplam 513 genç, çeşitli spor, el işi ve açık hava faaliyetlerinde bir arada vakit geçirirken yeni beceriler edindi.

Festivaller, UNDP’nin Japon Hükümeti desteği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığı ile, Suriyeli ve Türk gençlerin istihdam ve girişimcilik imkanlarına erişimini artırmak ve sosyal uyumu desteklemek amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında düzenlendi.

UNDP Türkiye Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portföyü Sosyal Uyum Projeleri Koordinatörü Tuğçe Söğüt, İstanbul’daki festivalde “Siz gençleri bir arada görmek, birbirinizden öğrendiklerinize şahit olmak, projemizin ne kadar doğru noktalara temas ettiğini bize gösteriyor.” dedi.

İstanbul’da başlayan 3 günlük festival, el sanatları ve kaynaştırma aktivitelerinin ardından genç kadın ve erkeklerin futbol maçları ile devam etti. Festivalin üçüncü gününü ise, Suriyeli gençler ve Türk akranları Extreme Park’ta doğayla iç içe geçirdiler. İlerleyen günlerde Kocaeli ve Şanlıurfa’da düzenlenen festivallerde ise katılımcılar çeşitli spor ve el işi aktiviteleriyle hem kaynaşma hem de keyifli vakit geçirme fırsatı buldu.

3-5 Eylül tarihlerinde Bursa’da düzenlenen festivalden önce gönüllü gençler, Suriyeli aileleri ziyaret ederek proje hakkında bilgilendirdiler, yaşıtları arkadaşlarını etkinliklere davet ettiler ve aileler ile sağlık konusunda yaşanabilecek acil durumlarda arayabilecekleri iletişim numaralarını paylaştılar.

Ankara Sosyal Uyum Festivali ise halk oyunları gösterisi, el sanatları ve takım oyunlarının ardından, toplumsal fayda odaklı bir aktivite ile son buldu. Festival sırasında gönüllü olan gençler, Gölbaşı Topaklı İlköğretim Okulu’nu boyamak, okulda bir kütüphane kurmak ve sınıfları düzenlemek için bir araya geldi. Onarma, üretme ve paylaşma odağında çevreyle diyalog kuran yaratıcı projeler geliştiren bir sosyal girişim olan Onaranlar Kulübü ile ortak düzenlenen çalışmada, 38 genç, sınıfların ve okulun dış cephesinin tasarımını birlikte yaparak renklendirdi ve yine kendilerinin tasarladığı dinozor şeklinde bir kütüphane inşa ederek okulun içine yerleştirdi.

Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi’nde Gençlik Lideri olarak görev yapan Hüseyin Uğur Gültekin, “Eskiden hiçbir Gençlik Merkezi’nde bir Türk genç ile bir Suriyeli genci yan yana görmezdiniz.” dedi ve ekledi; “Bu proje kapsamında artık birlikte vakit geçiriyorlar, birlikte etkinlikler yapıyorlar. Bu etkinlikler, Suriyeli gençlerimizin savaşta yaşamış olduğu travmayı biraz daha azaltıp Türk toplumuna adapte olmalarını sağlıyor. Türk gençlerimiz için de hem kendilerini geliştirmek hem de farklı kültürler tanımak için bir fırsat sağlıyor.”

UNDP, Japon Hükümeti desteği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığı ile hayata geçen çalışmalarla Suriyeli ve Türk gençlerin sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor. “Suriye Krizine Yanıt Olarak Suriyeli ve Türk Gençler için İstihdam, Girişimcilik ve Sosyal Uyum” projesinde, girişimcilik desteği ve bilgi teknolojileri eğitimleri ile gençlerin istihdam fırsatlarına erişimlerini artırmak, sosyal uyum faaliyetleri ile kültürler arası bağlar kurmak için çalışılıyor. Bu kapsamda şu ana dek 403 genç mesleki beceriler edinme ve girişimcilik eğitimi alma olanağına kavuştu. 70 girişimciye toplam 350 bin ABD doları tutarında ayni hibe ve mentorluk desteği sağlandı. UNDP, 9 ildeki 30 gençlik merkezinde bilgisayar laboratuvarları kurdu.

Japonya tarafından finanse edilen ve Eylül 2021’de tamamlanan 3 milyon ABD doları bütçeli girişim, UNDP Türkiye’nin, işgücü piyasasına erişimi yaygınlaştırmak, geçim olanaklarını genişletmek, kamu hizmetlerini iyileştirmek ve sosyal uyumu artırmak suretiyle, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin öz yeterliğini ve ev sahibi toplulukların dayanıklılığını artırmayı hedefleyen toplam 75 milyon ABD doları bütçeli Suriye portföyünün bir parçası.