Yenilenebilir enerji alanında eğitimli iş gücü yaratmak için birinci aşama

2 June 2021

Fotoğraf: Bora Akbay. Bursa, Kocaeli ve Konya’da yenilenebilir enerji alanında mesleki ve teknik eğitimlerin birinci kurs dönemi tamamlandı. Mersin ve Hatay illerinde eğitimler yakında başlıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (HBÖGM) ortaklığıyla hayata geçirilen, Kore Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluk Üyeleri için İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi” birinci etap eğitimleri, Bursa, Kocaeli ve Konya illerinde tamamlandı. Uygulamalı mesleki ve teknik eğitimler ile yenilenebilir enerji alanında 5 ilde toplam 500 kişinin mevcut iş imkanlarına erişimini artırmayı hedefleyen proje kapsamında “Fotovoltaik Güneş Panelleri Kurulumu ve Hibrit (Güneş-Rüzgar) Sisteme Entegrasyonu” eğitimini tamamlayan kursiyerlere Europass geçerliliği olan Kurs Bitirme Belgesi verildi. Uygulamalı mesleki ve teknik eğitimler ile Suriyelilerin ve ev sahibi topluluk üyelerinin yenilenebilir enerji alanında teknik beceriler kazanacağı proje, aynı zamanda özel sektör, kamu kurumları, iş dünyası kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile üniversiteleri bir araya getiren bir ekosistem oluşturuyor.

UNDP Türkiye’nin Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portföyü altında hayata geçen ve Kore Hükümeti tarafından finanse edilen “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluk Üyeleri için İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi” kapsamında  Bursa, Kocaeli ve Konya’da mesleki ve teknik eğitimler tamamlandı. Toplamda 22 kadın, 44 erkek olmak üzere 66 kursiyer eğitim aldı.

Eğitimler ile, yenilenebilir enerji alanında eğitimli insan kaynağı oluşturulması ve sektördeki istihdam edilebilirliklerinin artırılması ile sürdürülebilir kalkınmaya, yerel sosyo-ekonomik gelişime ve sosyal uyuma katkıda bulunulması amaçlanıyor. Birinci etapta Bursa, Kocaeli ve Konya illerinde 300 kişinin, daha sonra da Temmuz’da Hatay ve Eylül’de Mersin illerinde başlayarak 200 kişinin yararlanması planlanan eğitimlerde, öncelikle yenilenebilir enerji sektöründeki vasıfsız iş gücünün eğitimine odaklanıyor. Hatay ve Mersin illerinde eğitimler öncesinde renove edilen binaların açılışı yapılacak.

Bursa, Kocaeli ve Konya illerinde 66 Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyesi kursiyerin katılımıyla gerçekleşen birinci aşama “Fotovoltaik Güneş Panelleri Kurulumu ve Hibrit (Güneş-Rüzgar) Sisteme Entegrasyonu” eğitimlerinde katılımcılara, güneş ve rüzgar enerjisi alanında yenilenebilir enerji üretimi yapan santral ve tesislerin mevcut ekipman ve sistemlerinin kurulum, bakım ve onarımı konusunda mesleki ve teknik beceri eğitimi verildi. Çalışanların iş güvenliği, ekipmanların fiziksel büyüklüklerini niteliğine uygun ölçme, mekanik işlemlerle malzeme hazırlama, temel elektrik ark kaynağı, fotovoltaik sistem kurulum alanı hazırlama, fotovoltaik konstrüksiyon, güneş panellerinin montajı, güneş enerjisi santralinin elektriksel montajı, güneş panel bakım ve onarımı, doğru akım ve alternatif akımın temel esasları, dönüştürücü ve invertör devreleri, hibrit (güneş-rüzgar) sistemi kurulumu ve GES otomasyon takibi konularından oluşan eğitimler, COVID-19 önlemlerine uygun düzenlenmiş sınıflarda yüz yüze ve uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Kursiyerlere, maske, dezenfektan, kalem, defter, USB ve çevre dostu çanta içeren eğitim kiti ve eğitim sonunda Europass geçerliliği olan kurs bitirme belgesi verildi. Kocaeli’nde Mayıs 2021’de başlamış olan ikinci aşama eğitimler, Haziran 2021 itibarıyla da Konya ve Bursa’da başladı.

İklim değişikliği ile mücadele, üretim teknolojilerindeki ilerleme, sürdürülebilir enerji tedariki gibi gelişmeler neticesinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe payını artıran yenilenebilir enerji sektörü; son yıllarda hayata geçen pilot projeler ile düşük vasıflı iş gücünden eğitimli iş gücüne geçiş, sosyal uyum gibi konulara cevap niteliği taşıyor. HBÖGM ortaklığında ve Kore Cumhuriyeti’nin destekleriyle hayata geçirilen “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluk Üyeleri için İstihdam Edilebilirliğin Artırılması Projesi”, sürdürülebilir enerjiyi desteklerken, sektördeki istihdam potansiyeline, sürdürülebilir kalkınma, yerel sosyo-ekonomik gelişim ve sosyal uyuma katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında toplam istihdam hedefinin en az %25’ini kadınların oluşturmasıyla da dikkat çekiyor.