UNDP Türkiye, Yerel Yönetimlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Anaakımlaştırılmasına Destek Oluyor!

23 March 2021

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) kapsamında şirketler ve kurumlara yönelik “toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı dönüşüm” faaliyetleri ile cinsiyete dayalı ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasında temel bir araç olan toplumsal cinsiyetin anaakımlaştırılması için çalışmaya devam ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı dönüşüm ve anaakımlaştırma faaliyetleri, firma ve kurumların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarının artırılması ve bu eşitliğin yaygınlaştırılmasında aktif katılımlarının desteklenmesini içeriyor.

UNDP Türkiye’nin “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) – İstihdam Yaratımı Bileşeni” kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi amacıyla İzmir, Adana ve Gaziantep illerinde yürütülen “Şirket ve Kurumların Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Dönüşümü” programının çatısı altında Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’nın Eşitliğe Değer girişimi tarafından sunulan “Eşitlik için Harekete Geçiyorum” eğitimi, daha önce firmalara yönelik olarak çevrim içi bir programla 14 – 23 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleşmişti. (Haber için)

“Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) – Belediye Hizmetlerini Güçlendirme Bileşeni” kapsamında ise, yerel yönetimlerde cinsiyete dayalı ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak için Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerine yine AÇEV Eşitliğe Değer Girişimi tarafından sunulan “Eşitlik için Harekete Geçiyorum” eğitiminin kısaltılmış programı uygulandı. UNDP Türkiye’nin yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin anaakımlaştırılması çalışmalarının bir parçası olan eğitim programı, Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi içerisinde yer alan farklı komisyonlardan katılımcıları bir araya getirmesi açısından önem taşıyor.  

Çevrimiçi olarak 8-24 Şubat tarihlerinde düzenlenen eğitim serisi, alanlarında uzman farklı eğitimciler tarafından çeşitli konularda sunumlar, grup çalışmaları ve ortak tartışmalar biçiminde 6 farklı oturum şeklinde gerçekleşti. Katılımcıların eğitimler sonrasında yerel yönetim hizmetlerine toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden bakmaları ve kurumlarında toplumsal cinsiyet eşitliği adına savunuculuk yapmaları konusunda yetkinlik kazanmalarının hedeflendiği eğitimde; Ayrımcılığın Önlenmesi ve Eşitlik, Toplumsal Cinsiyet, Erkeklik ve Toplumsal Cinsiyet, Yerel Yönetimlerin Hizmetlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Değişimi Ele Almak, Muhtemel Sorulara Muhteşem Cevaplar gibi 6 farklı modül ele alındı. Etkinliğin sonunda 32 katılımcıya katılım sertifikaları teslim edildi.

Eğitim programında ele alınan başlıklara ek olarak, katılımcılar ile birlikte belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak için yapılabilecekler ile ilgili bir grup çalışması gerçekleştirildi. Bu çerçevede ortaya konulan fikirleri de kapsayacak şekilde önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek bir atölye çalışması ile Kadın Meclisi, yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılacak adımlara yönelik bir rapor hazırlayarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı’na sunmayı planlıyor.