UNDP Türkiye, Suriyeli ve Türk Gençler için İstihdam, Girişimcilik ve Sosyal Uyum Projesi ile ‘Kimseyi Geride Bırakmıyor!’

25 January 2021

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Japon Hükümeti tarafından fonlanan, Suriyeli ve Türk gençler için sosyal uyumu ve ekonomik güçlenmeyi destekleyen yeni bir projeyi hayata geçiriyor. 5 ilde Gençlik Merkezlerinde uygulanması planlanan proje, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların iş gücü piyasasına erişimlerinin arttırılması, sosyal uyum ve sosyo-ekonomik gelişimin sağlanmasını hedefliyor. Projenin hedef yararlanıcılarının ise en az %40’nın genç kadınlardan oluşması amaçlanıyor.

Türkiye halen dünyada en çok mülteciyi ağırlayan ülke konumunda. Ev sahipliği yaptığı 3.6 milyonluk geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun yarısını oluşturan gençler, iş gücü piyasasına erişememek,örgün eğitime devam edememek, insana yakışır, saygın ve düzenli bir geçim kaynağına sahip olmamak gibi zorluklarla da karşılaşmakta. Bu zorluklara çözüm yolları bulmak, savaştan kaçan bireylerin yeni hayatlarına adapte olması, stres ve travmayı atlatmak, sosyo ekonomik açıdan yaşadıkları toplumlara entegrasyon ve sosyal uyum için de önem arz etmekte.

UNDP Türkiye’nin, Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Portfolyosu altında T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığıyla hayata geçirilen “Suriyeli ve Türk Gençler için İstihdam, Girişimcilik ve Sosyal Uyum Projesi”,  Ankara, Bursa,  Kocaeli, Şanlıurfa ve İstanbul illerindeki Gençlik Merkezleri aracılıyla 15-29 yaş aralığındaki Suriyeli ve Türk gençlerin iş gücü piyasasına ve serbest meslek dahil kayıtlı istihdam olanaklarına erişimlerini arttırmayı hedefliyor. Proje kapsamında  gençlerin, teknik ve mesleki becerilerini geliştirecek kurslar, teknoloji eğitimleri, kariyer danışmanlığı, sosyal ve temel beceri eğitimi ve girişimcilik desteği alarak istihdam edilebilirliklerinin arttırılması planlanıyor. Proje 5 ilde gerçekleşecek ana aktivitelerin yanı sıra 9 ilde belirlenen 30 gençlik merkezinde de bilgisayar laboratuvarları kurulmasını sağlayacak.

Gerçekleştirilebilir iş fikirleri olan gençlere ise, girişimcilik desteği (Mentorluk, hibe, iş fikirlerini oluşturma, büyütme ve yeniden yapılandırma becerilerini geliştirecek girişimcilik eğitimleri) verilerek, yeni iş planları desteklenecek.  Böylece, geçici koruma altındaki genç Suriyeliler ve ev sahibi  toplulukların, yoksulluk kısır döngüsünden çıkabilmeleri, desteğe bağımlı olmadan, kendi kendine yeterliliklerinin arttırılarak, toplumsal hayata aktif şekilde katılmaları hedeflenmekte.

Projenin üçüncü çıktısı olan “Suriyeli ve Türk gençlerin sosyal uyum düzeylerinin artırılması” başlığının altında ise, 5 proje ilinde toplam 50 Gençlik Liderinin ,50 gençlik merkezi personeli ile sosyal uyum ve çatışmayı önleme eğitimleri alması ve bu illerde sosyal uyum kapsamında gerçekleştirilecek birbirinden farklı etkinlikleriile sosyal uyum ve entegrasyonun arttırılması bekleniyor. Bu etkinliklerden, 500 gencin doğrudan, 2000 bireyin ise dolaylı olarak (doğrudan faydalanıcıların yakınları) yararlanmasıyla, hayatlarının olumlu yönde etkilenmesi bekleniyor.