UNDP Türkiye Gaziantep’te Küçük İşletmeler, Esnaf ve Sanatkarları Koronavirüs Salgınıyla Mücadelede Yüz Maskesi Üretimi ile Destekliyor

26 January 2021

Fotoğraf: Levent Kulu

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen projesi kapsamında UNDP Türkiye, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) ile ilk aşamada günlük 25.000 yüz maskesi üretecek. Ücretsiz dağıtılacak maskeler, yaklaşık 4.500 KOBİ ve 40.000 çalışanın faaliyette olduğu ilin sanayi bölgesindeki binlerce insanın ihtiyacını karşılayacak. Küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarların kişisel koruyucu ekipmana erişim sağlamasının amaçlandığı proje, aynı zamanda COVID19 pandemisi ile mücadelede yerel sosyo-ekonomik güçlenmeyi ve küçük işletmelerin dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Proje, UNDP Türkiye’nin COVID-19 salgını ile mücadele planının parçası olarak uygulanıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) ile ildeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla dokumasız ultrasonik kaynaklı tıbbi yüz maskesi üretim ve ücretsiz dağıtımına başladı. Projenin ilk aşamasında, günde 100.000 kişilik sirkülasyona sahip, 4.500 küçük ve orta ölçekli işletmenin faaliyet gösterdiği ve 40.000 işçinin çalıştığı sanayi bölgesinde, GESOB Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitimli yerel halk ve Suriyeli mülteciler tarafından yüksek kaliteli 1.000.000 yüz maskesi üretilecek. Proje aynı zamanda, küresel salgın bağlamında ortaya çıkan yerel ihtiyaçlar, sosyo-ekonomik güçlenme ve yerel ekonomik kalkınmaya yanıt verme konusunda Birleşmiş Milletler (BM) ihtisas kuruluşları, sivil toplum, küçük ve mikro ölçekli işletmeler arasındaki işbirliğine iyi bir örnek teşkil ediyor.

Proje, salgınla mücadelede kişisel koruyucu ekipmanların üretim ve ücretsiz dağıtımı yoluyla sanayi bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletme ve işgücünün dayanıklılığını artırmayı; Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyesi vasıflı işgücü için tıbbi ekipman üretim sektöründe insana yakışır iş fırsatları sağlamayı amaçlıyor. İlerleyen dönemde GESOB Mesleki Eğitim Merkezi’nin yaklaşık 6 milyon (1+5 milyon) yüz maskesi üretme kapasitesine ulaşması, ayrıca Gaziantep’teki Suriyeliler ve Türk ev sahibi topluluk üyelerine mesleki ve teknik eğitim yanı sıra istihdam sağlaması bekleniyor. Proje kapsamında, UNDP ilgili tam otomatik yüz maskesi dikiş makinası ve teknik ekipman desteği sağlıyor.

GESOB temsilcilerine göre, proje kapsamında üretilecek olan yüz maskeleri en ileri teknoloji ve tam otomatik makine, ekipman, hammadde ve Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki vasıflı işgücü sayesinde AB hijyen ve kalite standartlarında olacak. Merkez’de üretilecek maskeler, Gaziantep’teki pandemi koşullarında ekonomik aktiviteye devam etmeye çalışan sanatkar, esnaf ve küçük/mikro ölçekli işletmelere ücretsiz ulaştırılacak.

Üretim hattındaki makine ve ekipman, bir planya yüz maskesi makine seti, bir besleme makinesi seti ve iki set kulak askısı makinesinden oluşuyor. Kumaş kenar kıvırma/ kaplama, burun köprü şerit tel kantifatif kesme/konumlama, konveyör aracılığıyla yüz maskelerinin iki harici kulak askısı makinesine taşınması, ultrasonik ile kulak askılarının kaynaklanması ve şekillendirilmesi, sayım, nihai ürünün tahliyesi ve paketleme süreçleri otomatik olarak yürütülüyor.

GESOB, “Küçük Sanayi Sitesi” olarak anılan Gaziantep Sanayi Bölgesi’nde bulunan 4.500 mikro, küçük ve orta ölçekli işletme, girişimci ve yaklaşık 40.000 çalışanı temsil ediyor. GESOB çatısı altında faaliyet gösteren işletme, sanatkar ve esnaf nispeten küçük ve mikro ölçekli olsa da, esnaf ve sanatkar birlikleri toplumda derin köklere sahip. Küçük ve mikro ölçekli işletmeler, esnaf birlikleri, başta düşük gelirli ve sınırlı sosyo-ekonomik koşullarda yaşayan insanlar olmak üzere, binlerce kişi için insana yakışır iş ve geçim imkanı yaratma bakımından sahip oldukları yüksek potansiyel nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerde yerel düzeydeki ekonomik faaliyetlerde önemli rol oynuyor

Türkiye’nin güney doğusunda Suriye sınır bölgesinde yer alan Gaziantep, 2,2 milyon nüfusuyla, güçlü girişimcilik ve ticaret kültürüyle, imalat sanayi merkezi oluşuyla, hızla gelişen bir kent. Mikro, küçük ve orta ölçekli girişimler, yerel sanatkar ve esnaf, yerel ekonomik faaliyetler ve geçim imkanları bakımından kent ekonomisinde önemli rol oynuyor. Gaziantep, 450.000’den fazla Suriyeli ile Türkiye’nin en çok Geçici Koruma altındaki Suriyeli nüfusa ev sahipliği yapan ikinci kenti.

Pandemi döneminde tıbbi kişisel koruyucu ekipmanlara yönelik talep, Gaziantep’te de büyük ölçüde arttı. Kentin esnaf, sanatkar ve küçük işletmelerinin faal olduğu Küçük Sanayi sitesi, Coronavirüs salgını nedeniyle baskı altında olan daha çok aile işletmelerini ağırlıyor. Salgın, tüm dünyada olduğu gibi bir yandan tedarik zincirleri, üretim, iş hayatı ve düzenli gelir konularında milyonlarca insanın sıkıntı yaşamasına sebep olurken, diğer yandan, halk sağlığı ve sosyo-ekonomik açıdan zor durumda olan insanların geçim kaynaklarında da menfi etkilere neden oluyor.