2020 Dünya Gönüllüler Günü Türkiye’de “Farkındayım Gönüllüyüm!” Sloganı ile Kutlandı

29 December 2020

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Türkiye’de Birleşmiş Milletler Gönüllüleri Programı, Ulusal Gönüllülük Komitesi ve Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu GIZ’in ortaklığında düzenlenen bir canlı yayın ile kutlandı. Sekiz buçuk saat süren ve 9 farklı panelden oluşan canlı yayında, 40 farklı kurumdan 55 panelist Türkiye ve dünyadaki gönüllülüğü farklı başlıklar altında değerlendirdi. Toplamda 3187 kişinin canlı olarak izlediği yayını, anlık olarak ortalama 453 kişi takip etti. Yayının kayıtlarına UGK Türkiye’nin Türkçe ve İngilizce YouTube kanalları üzerinden erişebilirsiniz.

Dünya Gönüllüler Günü, gönüllülerin daha iyi bir gelecek için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda sarfettikleri çabaları görünür kılmak amacıyla her yıl 5 Aralık günü kutlanıyor. Bu görünürlük ve farkındalık ihtiyacı, özellikle kriz zamanlarında katkılarını çarpıcı şekilde hissettiğimiz gönüllü iş gücünün  makul yaşam ve çalışma koşullarına ulaşabilmesi için daha da büyük önem taşıyor.

Bu yıl “Birlikte Başarabiliriz” etiketiyle tüm dünyada olağan üstü koşullar altında anılan Dünya Gönüllüler Günü için Türkiye’de de tüm gün süren bir canlı yayın programı organize edilerek geniş kitlelere ulaşılması hedeflendi. Her bir bölümü bu bağlantı üzerinden takip edebilirsiniz.

UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, açılış konuşmasında eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinin önemli bir problem olduğunu çocuk yaşta fark ettiğinden bahsederken, UNDP’deki rolü ve gönüllülüğün iç içe geçtiğine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Gönüllülüleri Programı Türkiye Koordinatörü Nil Memişoğlu ise etkinliğin temasını hatırlatıp, birlikte hareket etmenin hızlı ve kapsamlı çözümlere ulaşmadaki önemine vurgu yaprtı.

Etkinlik, Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletler Gönüllüleri Koordinatörü Toily Kurbanov, Birleşmiş Milletler, Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, GIZ Türkiye Direktörü Rubeena Esmail ve Ulusal Gönüllülük Komitesi Eş Genel Sekreteri Derya Kılıçalp’in açılış konuşmalarıyla ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri aktivisti Dilara Koçak’ın sunumuyla devam etti. “Afet Yönetiminde Gönüllülük” panelinde Afet Koordinasyon Merkezi başta olmak üzere, gönülllüğün İzmir ve Elazığ depremlerindeki destekleyici rolü tartışıldı. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık ve AFAD Başkanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, izleyicilere çevrim içi gönüllülüğün önemini açıklamanın yanı sıra, Gönüllü-Ol platformu ve AFAD Gönüllüsü siteleri üzerinden kaydolmaları için çağrılarda bulundular. Bu paylaşımlar sırasında öne çıkan bir konu da, bu organizasyonların sadece afet sırasında ve sonrasında değil, afet öncesi için de yürüttükleri önemli çalışmalardı. Her iki başkan da afetlerden önce halkın bu konuda bilinçlenmesi için seferberlik gerektiğini belirtti. “Gönüllülük Konusunda Kamu ve STK İşbirliği” panelinde de gönüllülük planlamalarının geliştirilmesi için ortak çaba sarf edilmesinin önemine dikkat çekilirken, TUSEV Başkanı Rana Kotan, toplumun yalnızca yüzde 7’sinin aktif gönüllülükte bulunduğunu, bu oranın eğitim ve müfredatlarda değişikliklerle yükseltilebileceğini dile getirdi. AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise kent meclislerinin önemine dikkat çekti. “Üniversitelerde Gönüllülük” panelinde ise Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurhan Yenitürk, Türkiye’de Gönüllülük adlı yeni yayımını paylaşırken, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Şentürk, üniversite öğrencilerinin gönüllülük hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını ancak bunun müfredat değişiklikleriyle düzeltilip geliştirilebileceğini belirtti.

“Nesillerarası Gönüllülük” panelinde ise müzisyen ve prodüktör Harun Tekin’in moderatörlüğünde, iklim aktivisti Selin Gören ve Atlas Sarrafoğlu, UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföyü Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi aktivisti İlayda Eskitaşçıoğlu, nesillerarası gönüllülüğü tartışırken, iklim krizi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi aktivizminin önemini de paylaştılar.

Türkiye’de görev alan Birleşmiş Milletler Gönüllüleri, etkinlik sırasında pek çok alanda aktif rol aldı: Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin #16GünlükAktivizm hareketi dahilinde, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nde görev alan İpek Naz Çınar ve Erman Fermancı Karanlığı Aydınlat kampanyasını tanıtırken, UNDP Türkiye Proje Asistanı Tuğba Toplama etkinliğin ikinci yarısında sunuculuk yaptı. Çevrim İçi Gönüllüler Zeynep Yılmaz ve Hasan Berk Zengin sosyal medya içeriği üretti ve UNDP Türkiye Proje Asistanı Yaman Gönen de Menti oturumlarını yönetti.

Paneller arasında, ünlü bir Türk gönüllü müzik ekibi olan Boğaziçi Caz Korosu’nun müzik performansları da yer aldı.

 

UNV Türkiye ve UGK Türkiye’nin çalışmalarından haberdar olmak için bizi takip edin:

https://twitter.com/UnvTurkey

https://www.facebook.com/UnVolunteersTurkey

https://www.instagram.com/ugkturkiye/