Kilis ve Haliliye’de sıfır atık toplumu oluşturma hedefiyle faaliyetler devam ediyor

24 December 2020

Temel hedefi Suriyelilerin ve ev sahibi topluluk üyelerinin sosyal uyumuna katkıda bulunmak ve katılımcı atık yönetimi yoluyla belediyelerin kapasitesini güçlendirmek olan Ev Sahibi Topluluklar için Etkin Kentsel Atık Yönetimi, Faz: II Katılımcı Atık Yönetimi Aracılığı ile Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Projesi’nin 1. Yönlendirme Komitesi Toplantısı, 15 Aralık 2020 Salı günü çevrimiçi olarak düzenlendi.

UNDP proje koordinatörü Ersin Dağdur’un moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda açılış konuşmalarını UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner, USBPRM Kıdemli İnsani Yardım Koordinatörü Stephen Este ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık ve Atık İşleme Dairesi Başkası Sadiye Bilgiç Karabulut yaptı.

Toplantıda, 2019 Mayıs ayında başlayan ve Kilis ve Haliliye (Şanlıurfa) Belediyelerini destekleyen projenin detayları, tamamlanan ve devam eden faaliyetler, riskler ve zorluklar, projenin toplumsal cinsiyet eşitliği bileşeni ve proje hakkında gerçekleştirilen farkındalık, görünürlük ve iletişim faaliyetleri ele alındı.

Seher Alacacı Arıner, açılış konuşmasında Kasım 2020’de bitmesi planlanan projenin 30 Haziran 2021’e uzatıldığını ve Şanlıurfa ve Kilis illerinde yürütüldüğünü belirtirken, Sadiye Bilgiç Karabulut, projenin 2017 yılında başlattıkları “Sıfır Atık” vizyonuna destek veren yaklaşımına vurgu yaparak eğitim bileşeninin öneminden bahsetti.

Projenin sunumunda, projenin çıktıları olarak 10.000 hanenin topluma dayalı sıfır atık yönetim sistemine katılması, iki atık getirme merkezinin inşa edilmesi, teşvik mekanizması ve uygulama sisteminin oluşturulması, yılda 2.500 ton atığın toplanması, hedeflenen il ve ilçelerde yapılan uygulamalarda elde edilen katı atık başına %20 tasarruf edilmesi ve 2 kadın kooperatifinin desteklenmesi maddelerine değinildi.

Sunumda; belediyelere atık toplama aracı teslimi, Mobil Atık Getirme Merkezi, hanelere konteynır dağıtılması gibi tamamlanan aktivitelerle birlikte, COVID-19 sebebiyle çevrimiçi düzenlenen eğitimlerin ulaşılabildiği internet sitesi ve atık merkezlerinin inşaatı, kadın kooperatiflerine destek ve teşvik mekanizması geliştirilmesi gibi devam eden aktiviteler de ele alındı.

Projenin toplumsal cinsiyet eşitliği ayağında kadınların ve erkeklerin atık ayrıştırma sürecinde farklı rollere sahip olduğuna ve proje kapsamındaki faaliyetlerde kadınların rollerinin dikkate alınmasının önemine değinilirken, yürütülen iletişim ve görünürlük çalışmalarında, Halfeti’de UNDP Türkiye Sudaki Yaşam Savunucusu ve dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen’in gerçekleştirdiği, yerel, ulusal ve uluslararası basında yer bulan “Sıfır Atık” dalışı öne çıktı. Kasım ayında düzenlenen etkinliğin amacı, sosyal uyum ve dayanışma mesajlarını öne çıkarmak, geri dönüşüm ve sıfır atık konularında farkındalık yaratırken Kilis ve Şanlıurfa’yı Halfeti’de buluşturmaktı.

Kapanış konuşmalarında bölgede 22 Aralık’ta başlayacak olan yeni faaliyetlere dikkat çekilen toplantı, Şahika Ercümen’in Halfeti dalışını anlatan “Sıfır Atık” videosu ile son buldu.

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (USBPRM) tarafından fonlanan “Ev Sahibi Topluluklar için Etkin Kentsel Atık Yönetimi, Faz: II Katılımcı Atık Yönetimi Aracılığı ile Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Projesi”, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.