9 İl 48 Kadın Fotoğraf Sergisi Kadına Karşı Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Kampanya Kapsamında Açılıyor!

3 December 2020

Kadının güçlenmesine ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak ve toplumsal cinsiyet dengeli kalkınma sürecini başlatmak hedefiyle kurulan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 9 ilde ve 48 noktada faaliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM’lar), Kadına Karşı Şiddetle Mücadele için düzenlenen 16 Günlük Kampanya’ya dijital fotoğraf sergisi ile katılıyor. Sergi, ÇATOM çatısı altında öğrenen, aydınlanan, üreten ve gelişen kadınların hikayelerini kendi gözlerinden fotoğraflarla aktarıyor.  

9 İl 48 Kadın adlı sergi için, bu merkezlerde aktif olarak yer alan ve birçok çeşitli alanda kendini geliştirme fırsatı bulan kadınlardan, “Kadınlar şiddete karşı güçleniyor” konulu fotoğraf çalışmaları yapmaları istendi. Kadınların kendi hikayelerinden yola çıktığı bu fotoğraflarda, kendi gözlerinden aktarmak istedikleri, dijital ortamda izleyicilere sunuldu.

“Kadınlara ne yapacaklarını değil, hangi koşullarda neleri yapabileceklerini gösterme” ilkesi ile yola çıkan ÇATOM’lar, 1995’ten bu yana bir milyonu aşkın kadının yaşamına dokundu. Birçok farklı alanda yürütülen eğitim ve atölye faaliyetleri ile ÇATOM’lar kadınların sosyal hayata daha fazla katılmalarını ve kamusal hizmetlerden daha fazla yararlanmalarını sağlıyor. Toplumsal cinsiyet dengeli kalkınma sürecini başlatma hedefiyle kurulan merkezler, kırsaldan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerde, ilçe merkezlerinde ve merkezi köy yerleşimlerinde yer alıyor. GAP İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği iş birliği ile yürütülen Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi kapsamında desteklenmeye devam ediyor.

Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi Hakkında

Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi, 2019 yılından bu yana GAP İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülüyor. Genel amacı kadınların güçlenmesi yoluyla Suriyeli ve Türkiye'deki ev sahibi topluluklar arasında sosyal uyumu desteklemek olan proje, üç ayrı ana başlık altında faaliyet gösteriyor. Bunlardan ilki Suriyeli ve ev sahibi topluluk mensubu kadınların sosyal ve ekonomik yeteneklerinin geliştirilmesi, ikincisi iki topluluk arasında sosyal uyum ve entegrasyonun gönüllülük, sosyo-kültürel aktiviteler ve kapasite geliştirme programları yoluyla sağlanması ve üçüncüsü de sosyal bakım ve sosyal destek hizmetlerinin tasarlanması ve pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi.

“9 İl 48 Kadın” dijital fotoğraf sergisini gezmek için: https://9il48kadin.org/