Vikimaraton: Gençler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını tanıtmak için güçlerini birleştirdi

26 November 2020

UNDP Türkiye ve imece’nin birlikte düzenlediği Vikimaraton, genç gönüllüleri 15 Kasım tarihinde Vikipedi’deki “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” (SKA) sayfasını düzenlemek için bir araya getirdi. Bugüne kadar Vikipedi’deki “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” sayfasındaki bilgiler yeterli ve güncel değildi. Etkinlik, imece’nin aralarında lise, üniversite ve lisans üstü eğitimini sürdüren öğrenciler arasından seçtiği 30 katılımcının yardımlarıyla bu boşluğu doldurmayı amaçladı.

Etkinlik, organizatörlerin çalışmanın çerçevesini ve etkinliğin amacını açıkladıkları sunumları ile başladı. Ardından, imece’den danışmanlar, katılımcılara internet araştırmalarında kullanılabilecek araçlar ve veri tabanları hakkında bilgi verdi. Araştırmaları verimli hale getirmek için arama motorlarını aramalara uygun biçimde filtrelemeyi ve pdf ve ppt gibi formatlardaki belgeleri aramanın yollarını gösterdiler.

Organizatörlerin bilgilendirmesinin ardından Wikimedia Türkiye temsilcileri Vikipedi’nin vizyonunu anlattı. Wikimedia Türkiye’den Başak Tosun Vikipedi’nin çalışma prensiplerinden bahsetti ve güvenilir bilginin insanlarla paylaşılması için çevrimiçi gönüllülüğün önemine dikkat çekti.

Sonrasında ise, UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, UNDP’nin hedefleri ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Vikipedi arasındaki bağlantı hakkında görüşlerini paylaştı. Katılımcılara, dünya üzerindeki her bireyin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında güvenilir bilgiye ulaşmaya ihtiyacı olduğunu anlattı. Bu doğrultuda, Vikipedi’nin herkesin ulaşımına açık, ücretsiz bir ansiklopedi olduğunu aktardı. UNDP’nin temel değerlerinden olan “Kimseyi Geride Bırakma” misyonuna değinerek, ücretsiz ve herkesin kullanımına açık, Vikipedi gibi kaynakların önemine dikkat çekti. Khojimatov’un konuşmasından sonra organizatörler, katılımcıları gönüllü oldukları görevi tamamlamaya çağırdı.

Katılımcılar, çeşitli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve hedefleri konularında çalışmak için 6 gruba ayrıldı ve çalışmaları için 75 dakika süre sınırı belirlendi. UNDP ve imece’den altı danışman, katılımcılara eşlik edip görev için çizilen çerçeveye uyumlu çalışmalarını sağladı.

Sayfalar için çizilen çalışma çerçevesi dört başlıkta ele alındı:

  1. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının tanımları ve hedefleri hakkında bilgiler,
  2. Amaçların sosyal etkileri,
  3. Araştırma ve raporlar,
  4. SKA’lar hakkındaki örnek çalışmalar.  

Bu çerçeve içerisinde, katılımcılardan Türkçe ve uluslararası dillerde güvenilir bilgi aramaları ve bunu yaparken aktarmak istedikleri her bir bilgi için birer referans linki vermeleri istendi. Yetmiş beş dakika boyunca özenli bir çalışma yürüten katılımcılar, en güvenilir kaynaklardan SKA’lar hakkında en gerekli temel bilgileri toplamayı ve Vikipedi’ye aktarıp herkesin kullanımına açmayı amaçladılar.

Gençler, titiz bir çalışma ile zaman sınırı içinde 17 SKA hakkında bilgi toplayıp imece temsilcilerine aktardı. Etkinliğin sonunda her grubun danışmanı ve üyeleri etkinliğe dair duygularını ve bir sonraki Vikimaraton etkinliği için önerilerini dile getirdi. Katılımcılar, etkinliğin kendileri için heyecan verici ve faydalı olduğunu ve gelecekte de buna benzer gönüllülük etkinliklerine katılmak istediklerini ifade etti. Büyük çoğunluğu Vikimaraton etkinliğine ilk kez katılan gençler, ilk kez birlikte hareket ederek çevrimiçi bir platform için içerik üretti.

İmece, UNDP Türkiye ve Vikipedi temsilcilerinin yapacağı değerlendirmenin ardından, katılımcıların Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için oluşturdukları Vikipedi sayfası çok yakında herkesin erişimine açılacak!

İmece Direktörü Mustafa Özer, etkinliğin sonunda yaptığı konuşmada bu etkinlik için toplam 42 bireyin bir araya geldiğini ve etkinlik süresince, bir insanın 38 saatte yapacağı işe denk bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi. Sadece bu cümle dahi gönüllülüğün, güçleri birleştirerek birlikte çalışmanın ve kendimizinkinin yanı sıra başkalarının katkılarına da saygı duymanın gücünü gösteriyor, ki bu sinerji Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ve daha iyi bir geleceğe ulaşmamız için de gerekli. Vikimaraton bu yolda kesinlikle olumlu bir adım.

Son olarak, imece ekibi imeceLAB Slack adlı atölyelerinden bahsetti. Bu etkinlikte gönüllüler her hafta bir araya gelip bir SKA hakkında tartışıyor. SKA’lar hakkında bilgi edinmek isteyen ve bu Amaçların vizyonu ile ilgilenenler bu formu doldurarak haftalık etkinliklere katılabilir.