Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile Yaşam Sanatı Üzerine Keyifli Bir Sohbet

30 September 2020

Beslenmeden egzersize, alışverişten mutfak yönetimine iyi yaşama dair temel konuların ele alındığı “Yaşam Sanatı” webinarı, Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın katılımıyla 16 Eylül’de çevrimiçi olarak düzenlendi.  

Pandemi döneminde fiziksel ve ruhsal desteğe en çok ihtiyacı olan gruplardan biri de yaşlılar ve onların aileleri. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği, GAP İdaresi ve Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) iş birliği ile yürütülen Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi kapsamında, yaşlılarda pandemi sürecine uyum ve dayanıklılığı artırma hedefiyle yaşlılar, aileleri ve onların bakımını üstlenen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yönelik çevrimiçi psiko-sosyal destek webinarları düzenleniyor.

Prof. Dr. Emine Özmete’nin moderatörlüğünde düzenlenen ve projenin pilot illeri olan Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Gaziantep ve Hatay’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı yerlerinden yaklaşık 200 dinleyicinin aktif olarak katıldığı “Yaşam Sanatı” webinarı, Uzman Diyetisyen, Aktivist Dilara Koçak’ın değerli sunumu ile yaşam sanatı üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbete dönüştü.

Gelecek Gelenekte...

Sunumunda iyi yaşama sanatının aslında hayatımıza yerleştireceğimiz küçük alışkanlıklardan başladığını belirten Koçak, bu alışkanlıkların uzaklarda aranması yerine, kendi topraklarımızda, kendi coğrafyamızda ve kendi geleneklerimiz içerisinde aranmasının, ve bunu yaparken yereli desteklemenin ve mevsimlere özen göstermenin önemini vurguladı. Gelecek Gelenekte bilinci ile, sağlıklı beslenme uygulamalarının aslında yüzyıllardan beri geleneklerimizle taşınan bir kültür olduğunun ve bunları dikkatli incelediğimizde sağlıklı yaşama dair geleceğe uzanan yararlı bilgilere ulaşabileceğimizin altını çizen Koçak, sadece sağlıklı yaş almak için değil gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için de sürdürülebilir bir beslenme tarzının benimsenmesi gerektiğini belirtti.

Beslenme, egzersiz, alışveriş ve mutfak yönetimi konularının da pratik uygulamalara değinilerek ele alındığı webinarda, alışveriş planlaması, alışveriş sonrası mutfakta tercih edilecek pişirme yöntemleri, ürün tercihleri ve saklama kriterlerinin de beslenme ve aile bütçesi üzerinde ne kadar etkili olduğu vurgulandı.

Katılımcıların sorularının canlı olarak yanıtlandığı webinarda, aile bireylerinin ve özellikle pandemi döneminde 65 yaş üstü hastaların nasıl beslenmesi gerektiğinden alışverişte dikkat edilmesi gereken noktalara, yeme alışkanlıklarından tatlı krizlerinin çözümlerine kadar birçok merak edilen konuya değinildi.

Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi kapsamında uyum ve dayanıklılığı artırma hedefiyle düzenlenen çevrimiçi psiko-sosyal destek eğitimleri, pandemi sürecinin etkilerini hafifletmek amacıyla sosyal hizmet çalışanları, yaşlılar ve yaşlıların aileleri olmak üzere üç gruba yönelik olarak devam ediyor. “Yaşlılarda Pandemi Sürecine Uyum ve Dayanıklılık Eğitimleri” kapsamında yaşam sanatına dair sohbetler her ay yeni bir konuk ile düzenlenmeye devam edecek.