Pamuk Çiftçileri ve Teknik Uzmanlar için ‘Sürdürülebilir Pamuk Tarımı için Entegre Yaklaşım El Kitapçığı’ Yayında

25 August 2020

Pamuk alanında çalışan teknik uzmanlara ve pamuk üreticilerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan ‘Sürdürülebilir Pamuk Tarımı için Entegre Yaklaşım’ Çiftçi El Kitapçığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi (UNDP Türkiye) ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) teknik destekleri ile yayımlandı.

‘Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği (EKV) Projesinin etkin olarak sürdürülmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik Güneydoğu Anadolu (GAP) Bölgesinin başat ürünlerinden biri olan pamuğun üretiminde kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına bölgesel ve ulusal alanda olduğu gibi uluslararası alanda da ilham kaynağı olmak amacıyla yayımlanan kitapçığın basılı ve dijital kopyaları hazırlandı. Kitapçık ile ayrıca, kaynak kullanım verimliliğinin artırılması ve bu alandaki eğitim faaliyetlerine katkı sunulması hedefleniyor.

GAP Bölgesindeki pamuk alanlarında sulama ve bitki beslemenin yönetimi, entegre zararlı yönetimi, elyaf kalitesi ve biyoçeşitlilik gibi konularda farkındalık yaratmayı ve iyileştirme sağlamayı amaçlayan bu kitapçık, Prof. Dr. Cafer Mart tarafından hazırlandı. Kitapta ayrıca sürdürülebilir pamuk tarımı için önem arz eden; uygun pamuk çeşidinin seçilmesi, toprak hazırlığı, ekim şekli, gübreleme, bakım işlemleri, yetiştirme tekniklerinin doğru uygulanması, toprak, çevre ve su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemler ve bitki koruma sorunlarının modern yöntemlerle çözümü gibi konular da yer alıyor.

GAP Bölgesi’nde tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi alanlarında üretim faktörlerinin ve kaynaklarının daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasına ve bölgenin rekabet edebilirliğinin artırılmasına katkıda bulunulmasını amaçlayan ‘Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği (EKV) Projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP Türkiye teknik desteği ile birlikte 2017 yılından bu yana yürütülüyor.

Kitapçığa ulaşmak için lütfen bu linki takip edin.