Akademisyenler, Eğitim Uzmanları ve Uygulayıcılar “YTDE Akademi” Sohbetlerinde Buluşuyor!

31 August 2020

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen Yetişkinler için Türkçe Dil Eğitimi (YTDE) Bileşeni kapsamında düzenlenen “YTDE Akademi” seminerleri tüm hızıyla devam ediyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen Türkçe kurslarına ev sahipliği yapan Halk Eğitimi Merkezleri’nin müdürleri, koordinatörleri ve eğiticilerine yönelik hazırlanan YTDE Akademi 10 Ağustos 2020 tarihinde 100’den fazla katılımcı ile çevrimiçi olarak başladı.

Harmanlanmış eğitim modelinden dönüşümsel öğrenme biçimlerine, kültürel aktarımın dil öğrenimindeki yerinden COVID-19 sürecinde uzaktan öğrenmenin rolüne pek çok konunun konuşulduğu sohbetler, alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Programda, uzmanların sunumları ile katılımcıların alana ilişkin bilgilerinin artırılması sağlanırken, soru-cevap kısımlarıyla eğitim dünyasında geniş yer bulan konularda farklı fikir ve çözüm önerilerinin yanı sıra mülteciler ve mülteci kadınlar ile çalışma prensipleri, Türkiye’de COVID-19 ile ilgili son durum ve sosyo-ekonomik kalkınma, eğitim ve pandemi arasındaki bağlantıların da masaya yatırılması sağlanıyor.

Yetişkinler için Türkçe Dil Eğitimi Bileşeni, 2019 yılının Mart ayında başladı. UNDP, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirilen, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan ve dünyadaki benzerlerinden daha fazla insana ulaşan Harmanlanmış Eğitim Modeli (Blended Learning Model) ile Suriyelilere Türkçe öğretmeyi amaçlayan proje 10 ilde yer alan Halk Eğitimi Merkezleri’yle birlikte sürdürülüyor. Proje kapsamında düzenlenen A1, A2 ve B1 seviyesindeki kurslardan bugüne dek toplamda 40 binden fazla Suriyeli mezun olurken kursları tamamlayanların %71’ini ise kadınlar oluşturdu. Dil kurslarının yanı sıra, proje ile bugüne kadar toplamda 318 Türkçe dil eğiticisine harmanlanmış eğitim modeli eğitimi verildi ve 10 ilde yer alan 53 Halk Eğitimi Merkezi’nde yenileme çalışmaları yapıldı.

COVID-19 sürecinde de harmanlanmış eğitim modeli kapsamında geliştirilen çevrimiçi altyapı sayesinde A1, A2, B1 ve B2 seviyelerindeki dil kurslarıyla Suriyelilere yönelik Türkçe eğitimlerine hız kesmeden devam ediliyor.

YTDE Akademi ile, harmanlanmış eğitim modelinin uygulayıcılarının, pandemi sürecinde eğitim, COVID-19 ile ilgili son durum ve korunma yöntemleri, mülteciler ile çalışma prensipleri, COVID-19’un kadınların yaşamlarına etkileri ve sosyo-ekonomik kalkınma, eğitim ve pandemi arasındaki bağlantılar hakkında teknik kapasite ve bilgisinin artırılması hedefleniyor.