Gaziantep’te Atıktan Elektrik Üretimi, Sera Gazı Salımında Azalma ve Daha fazlası için Geri Sayım Başladı

13 July 2020

Ekonomik verimliliği ve çevresel duyarlılığıyla ülke çapında atık yönetiminin örnek projelerden biri olan Gaziantep Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi’nin temelleri atıldı.

450 bine yakın Suriyeli ile Türkiye’nin en çok mülteci ağırlayan ikinci kenti olan Gaziantep’te inşaatına başlanan tesis, hem Gaziantep’in yerel ekonomisine ve belediye bütçesine katkı sağlamayı hem de şehrin artan Suriyeli nüfus ile birlikte gün geçtikçe büyüyen atık sorununa sürdürülebilir ve çevreci bir çözüm üretmeyi hedefliyor.

10 milyon dolar yatırım maliyetiyle UNDP’nin en büyük projelerinden biri olan tesiste yılda 100 bin ton atık işlenmesi bekleniyor. Yaklaşık 22 bin ton biyobozunur atığın işlenmesi ile 4.100 MWh/y elektrik üretimi, yaklaşık 23 bin ton ATY ve yaklaşık 17 bin ton geri dönüştürülebilir atık (plastik, metal) kazanımı, Gaziantep depolama sahasının ömrünün yüzde 10'a kadar artırılması ve yılda toplam 9 bin 309 ton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı salımı azaltılması ise projenin diğer hedeflenen çıktıları arasında.

Proje, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin (TDP) İLBANK ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle “Belediye Hizmetlerini Güçlendirme Bileşeni” kapsamında yürütülüyor.

Dayanıklılık merkezli, yerel ve sürdürülebilir kalkınma perspektifini odağına alan Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP), Suriye krizi nedeniyle ortaya çıkan sorunlara uzun vadeli, kapsamlı ve yapısal çözüm önerileri getiriyor. Ekonomik entegrasyon, sosyal uyum, yerel kapasitenin desteklenmesi ve bölgesel kalkınmayı merkezine alan proje, UNDP’nin sürdürülebilir kalkınma konusundaki 50 yılı aşkın uzmanlığını ulusal ortakların deneyim ve kapasiteleri ve AB’nin finansal desteği ile bir araya getiriyor.