İnsana Yakışır İş Fikirlerinin Yeşerip Hayata Geçirildiği Fabrika

26 June 2020

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) desteğiyle Kayseri ve Konya’da yürütülen Fikir Fabrikası Girişimcilik Programında Suriyeli ve ev sahibi topluluklardan girişimci adayları, kendi işlerin kurma hayallerine ulaşma yolunda desteklenmeye devam ediyor.

Kayseri’de girişimci ekipler Kuluçka Programına katılıyor

Kayseri Fikir Fabrikası Ön Kuluçka Programını başarıyla tamamlayıp 10.000 TL değerinde ayni katkı almaya hak kazanan girişimci adayları pandemi sürecinde de çevrimiçi mentorluk seanslarına devam etti.

Kayseri’de teknoloji odaklı iş fikirlerini hayata geçirerek sürdürülebilir istihdam ve insana yakışır iş olanakları yaratmak için seçilen bu 10 Girişimci Takım, çalışmalarını COVID-19 sürecinde de sürdürdü. Aralarında Suriyelilerin de bulunduğu takımlar, ihtiyaçlarına yönelik olarak AR-GE, pazarlama, yasal süreçler, finansal planlama konularında aldıkları mentorlukların yanı sıra Patent ve Fikri Mülkiyet, Uygulamalı Kanvas İş Modeli ve İnovasyon konularında eğitim aldı.

Girişimci takımlar Nisan ayında başlayan Kuluçka Programı boyunca ürünlerini ticarileştirebilmek için prototipleme çalışmalarına başladı. Bu süreç boyunca program ortağı Erciyes Teknopark uzmanlarıyla bire bir çalışan girişimciler, iş fikirlerini hayata geçirebilmek için gerekli ekipman ve yazılım ihtiyaçlarını belirleyerek satın alma süreçleri ile ilgili de ilerleme sağladı.

Aralık sonuna kadar devam edecek olan Kuluçka Programının, yatırımcı sunumlarının da yer alacağı yüksek katılımlı bir kapanış toplantısıyla tamamlanması bekleniyor.

Konya’da hibe almaya hak kazanan girişimciler belli oldu

Konya’da Temel ve İleri Düzey Girişimcilik Eğitimlerini tamamlayıp Ön Kuluçka Programına katılmaya hak kazanan girişimci adayları 4 Mayıs 2020 tarihinde çevrimiçi eğitimlere başladı.

Suriyeli ve Türklerden oluşan 50 girişimci adayı Ön Kuluçka Programı kapsamında Mayıs ayı boyunca yoğun mentorluk görüşmeleri ve çevrimiçi eğitimlere katıldı. Adaylar bu dönemde iş fikirlerini olgunlaştırmak üzerine çalıştı. ARGE ve İnovasyon Yönetimi, Yalın Kanvas ve İş Modeli Kanvası, İş Planı Yazma gibi eğitimler alan adaylar, eğitimler ve mentorluk görüşmeleri sonunda takımlaşarak Demo Day’e (Sunum Günü) hazırlandılar.

16 Haziran 2020 tarihinde yapılan Demo Day kapsamında girişimci adayları jüri üyeleri karşısında iş fikirlerini sundu. Ön Kuluçka Programına katılan 30 girişimci adayının sunumlarını çevrimiçi platformlar aracılığıyla yaptığı buluşmada, UNDP ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından temsilcilerin de yer aldığı değerlendirme jürisinin puanlamaları ışığında 10 Girişimci Takımı 10.000 TL değerinde hibe almaya hak kazandı. 

Pandemi sürecinde Ön Kuluçka Programını başarıyla tamamlayan adayların, Haziran ayının son haftasında Aralık ayına kadar sürecek olan Kuluçka Programına başlaması bekleniyor.

Fikir Fabrikası Girişimcilik Programı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen Uygulamalı KOBİ Yetkinlik Merkezi - Model Fabrika Projesi istihdam faaliyetleri kapsamında geçici koruma sağlanan Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların istihdam edilebilirliklerini artırmak ve insana yakışır iş imkanları yaratmak üzere girişimciliği ve iş geliştirme ortamını geliştirmek amacıyla Kayseri ve Konya’da başlatıldı.

KfW-Alman Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen Fikir Fabrikası Programı ile Kayseri ve Konya civarında yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına temel ve ileri düzey girişimcilik eğitimleri verilmesi ve eğitimlerin ardından da kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyenler arasından seçilecek girişimci adaylarının kuluçka hizmetlerinden faydalanıp, şirket kurma konusunda desteklenmesi amaçlanıyor.