Krizden Çıkışta Yenilik ve Yenilikçi Uygulamalar Önemli Rol Oynayacak

6 May 2020

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  Adana Sanayi Odası (ADASO), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin – Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğinde yürütülen projemiz kapsamında hayata geçen “Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri” bünyesinde “Krizden Çıkışta Yeniliğin ve Yenilikçi Uygulamaların Rolü” webinarı gerçekleştirildi. Adana ve Mersin iş dünyasından 80’den fazla kişinin katıldığı webinar, Çukurova yenilik ekosistemindeki şirketler ve proje kapsamında hayata geçen yenilik merkezlerinin faaliyetlerinden yararlanacak girişimciler ile uzman mentorlar başta olmak üzere pek çok paydaşı bir araya getirdi.

Arzum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ve Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı & Dünya Gazetesi Yazarı Ussal Şahbaz’ın katılımlarıyla gerçekleşen webinarda yeniliğin ve yenilikçilik kültürünün krizden çıkıştaki rolünün yanı sıra, şirketlerin rekabetçiliklerini ve krizlere dayanıklılıklarını nasıl artırabilecekleri, sanayi ve imalat sektöründe yenilikçi uygulamalar için potansiyel işbirlikleri ve yenilik merkezlerinin bölge ekonomileri için önemi gibi konular da konuşuldu.

Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 krizi ve bu sürecin Türkiye’deki şirketlere yönelik menfi etkilerine “Yenilikçilik” perspektifinden çözüm önerileri aranan webinarda dijitalleşme, büyük veri, veri yönetimi ile girişimci, sanayi kesimi ve yatırımcının teknoloji start-up’larıyla kuracağı işbirliklerinin önemi öne çıkan başlıklar oldu. Kriz dönemlerinin sadece zorluklar değil fırsatlar ve gelişim olanaklarını da beraberinde getirdiğinin hatırlatıldığı webinarda, Çukurova bölgesi özelinde Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri’nin krizden çıkış, bölge ekonomilerinin güçlenmesi, yerel ekonomik kalkınmanın desteklenmesi ve sürdürülebilir büyüme gibi alanlarda oynayacağı önemli rolün de altı çizildi.

UNDP’nin Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) - İstihdam Yaratımı Bileşeni kapsamında hayata geçirilecek Adana ve Mersin Yenilik Merkezleri, projenin İzmir ayağında kurulacak İzmir Yenilik Merkezi ile birlikte KOBİ’lerin ve girişimcilerin yenilikçilik ve markalaşma süreçlerini destekleyerek yerel ekonomilerin güçlenmesine, yerelde ve ülke çapında sanayinin dönüşümüne, istihdam olanaklarının geliştirilmesine ve böylelikle sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor. Dijitalleşme, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasında önemli rol oynayacak merkezler, bu huşularda gerekli teknik desteği ve hizmetleri herkes için ulaşılabilir kılmayı amaçlıyor.