COVID-19: WHO, UNICEF ve UNDP ile WhatsApp işbirliğiyle, dünyada milyarlarca insana gerçek zamanlı sağlık bilgileri ulaştırılacak

20 March 2020

Bu site, söylentilerin yayılmasını önlemek ve sağlık konusunda doğru bilgiler vermek amacıyla, dünyanın her yerindeki kullanıcılara genel tavsiyeler ve kaynaklar sağlıyor.

New York – WhatsApp bugün, Koronavirüs pandemisiyle küresel mücadeleyi desteklemek üzere iki yeni girişimi başlattığını duyurdu: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ile ortaklık halinde, WhatsApp Koronavirüs Bilgi Merkezi’nin küresel lansmanı ve Poynter Enstitüsü’nün Uluslararası Bilgi Doğrulama Ağı’na (IFCN) 1 milyon ABD Doları bağış.

WhatsApp Koronavirüs Bilgi Merkezi, iletişim için WhatsApp’ı kullanan sağlık çalışanları, eğitimciler, toplum liderleri, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, yerel yönetimler ve yerel işletmelere basit ve uygulanabilir rehberlik sağlıyor. Site aynı zamanda, söylentilerin yayılmasını önlemek ve sağlık konusunda doğru bilgiler vermek amacıyla, dünyanın her yerindeki kullanıcılara genel tavsiyeler ve kaynaklar sağlıyor.

Bu tavsiyeler, küçük grupların WhatsApp’ın özelliklerinden nasıl en iyi biçimde yararlanabileceklerini gösteren kısa rehberlik sağlıyor ve yerel çabaları koordine edenlere UNDP tarafından dağıtılacak. Buna ek olarak WhatsApp, WHO ve UNICEF ile işbirliği yaparak, dünyada herkesin doğrudan kullanabileceği mesaj yardım hatları sağlıyor. Bu yardım hatları, güvenilir bilgi sağlayacak ve WhatsApp Koronavirüs Bilgi Merkezi listesinde yer alacak.

“Dünyanın her yerindeki toplumlara COVID-19 hakkında güncel bilgilerin sağlanması, uluslararası toplumun virüsün yayılmasını durdurma çabalarının kritik bir bileşenidir” diyor Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Achim Steiner. “WhatsApp gibi özel sektör kuruluşlarıyla kurulan ortaklıklar, Dünya Sağlık Örgütü ve yerel sağlık yetkililerinden alınan hayati, gerçek zamanlı bilgileri dünyadaki milyarlarca kullanıcıya iletecek.”

WhatsApp bugüne kadar, Singapur, İsrail, Güney Afrika, Brezilya ve Endonezya dahil birçok ülkede metin mesajı yoluyla kullanıcılara doğru bilgileri ulaştırmak için ulusal sağlık bakanlıkları ve STK’larla birlikte çalışageldi. Bu çabalar devam ettikçe, merkezin en yeni kaynaklarla güncellenmesi sağlanıyor.

WhatsApp’ın IFCN’ye bağışladığı 1 milyon ABD Doları ise, en az 45 ülkede 100’ü aşkın yerel örgütü kapsayan #CoronaVirusFacts Alliance ağı için bilgi doğrulamayı destekleyecek. WhatsApp, geçen sene boyunca, düzineyi aşkın bilgi doğrulama örgütünü doğrudan WhatsApp’a getirerek, WhatsApp veya SMS dahil çeşitli mesaj hizmetleri üzerinden dolaşıyor olabilecek söylentiler hakkında kitleden bilgi toplama ve bildirim yapabilmeleri için çaba gösterdi. Verilen hibe, WhatsApp Business API dahil olmak üzere, WhatsApp Business bünyesindeki ileri özellikleri kullanma eğitimlerini destekleyecek. IFCN onaylı bilgi doğrulama örgütlerinin mevcudiyetini genişletmek, yerel toplumların muhtemel zararlı söylentilerin farkında olmaları ve uygun tepki vermelerini sağlayacak.

“Bu kriz zamanında, kullanıcılarımızın WhatsApp’ı her zamankinden daha çok kullandığını biliyoruz; bu iletişimler insanların kendi arkadaşları ve sevdiklerine, doktorlardan hastalara veya öğretmenlerden öğrencilere birçok biçimde olabiliyor. İnsanların birbiriyle iletişim kurmalarına yardım edecek basit bir kaynak sağlamak istedik” diyor WhatsApp Başkanı Will Cathcart. “Ayrıca, WhatsApp kullanan bilgi doğrulama örgütlerinin sayısını artırmak ve söylentileri çürüterek hayat kurtaran çalışmalarını desteklemek üzere Poynter Enstitüsü ile ortaklık kurduğumuz için çok mutluyuz. Doğrudan WhatsApp üzerinde güncel bilgiler sağlamaları için dünyanın her köşesinden sağlık bakanlıkları ile doğrudan işbirliği yapmaya da devam edeceğiz.”

“WhatsApp’ın bu bağışı, CoronaVirusFacts Alliance ağı tarafından yayınlanan bilgi doğrulamalarının çok daha geniş kesimlere ulaşmasını, bunun sonucunda da, WHO’nun ‘infodemic” (bilgi salgını) adını verdiği bu devasa bilgi karmaşasında doğrular ile uydurmaları birbirinden ayırmalarını sağlayacak” diyor IFCN Direktörü Baybars Örsek. “Uluslararası Bilgi Doğrulama Ağı ayrıca, sağlığa ilişkin uydurmaların WhatsApp üzerinden farklı biçimlerde yayılmasını tespit edebilmenin, ve bilgi doğrulayıcıların mesaj aplikasyonu üzerinden yanlış bilgi yayımlarını tespit ve çürütme araçları geliştirmenin yollarını da arıyor.”