Dijitalleşen Dünyada Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Kaynak Verimliliği Paneli Düzenlendi

6 February 2019

9 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da “Dijitalleşen Dünyada Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Kaynak Verimliliği Paneli” düzenlendi. Panel, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ile yürütülen Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim Çetin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Vekili Claudio Tomasi tarafından yapıldı.

Panelde, kaynak verimliliği konusu tarım ve tarıma dayalı sanayi bağlamında ele alındı. Kaynak verimliliği; yeryüzünün sağladığı sınırlı kaynakların, çevresel etkiler en aza indirilerek sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve daha az kaynak ile daha çok üretim yapılması ve değer katılması anlamına geliyor.

Tarım ve tarıma dayalı sanayide her geçen gün önemi artan teknoloji kullanımının verimliliği nasıl arttırdığına dair örnekler ise panelistler tarafından paylaşıldı. Panele katılan konuşmacılar ise şöyle: Prof. Dr. Gökhan Özertan, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı; Tanzer Bilgen, DOKTAR Yönetim Kurulu Başkanı; Dr. Mustafa Kemal Akgül, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Verimlilik Uygulamaları Daire Başkanı; Dr. Uygar Özesmi, GooD4Trust Kurucu ve Kışkırtıcı; Ümit Savcıgil, Pınar Enstitüsü Direktörü; Neriman Kalyoncuoğlu, Anadolu Efes Kurumsal İletişim Yöneticisi ve Aylin Alagöz, Boğaziçi Üniversitesi - Katı Atık Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi.

Panelin moderatörlüğünü ise NTV Ortak Gelecek Programının Yapımcısı ve Sunucusu Ilgaz Gürsoy yaptı.

Panelde döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği, tarımda teknoloji kullanımı ve sürdürülebilirlik, sanayide kaynak verimliliği uygulamaları, tarımsal atıklardan enerji elde edilmesi, gelecek için türetim ekonomisi ve tarım bağlantısı, lojistik ve hatlarda verimlilik gibi konular ele alındı. Ayrıca; GAP Bölgesi’nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Kaynak Verimliliği, Gelecek Tarımda ve Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde gibi projelerden de örnekler aktarıldı.