Rim: “Adım adım, bu sektörde bir kadını, bir Suriyeli kadını görmeye alıştılar.”

22 June 2021

Fotoğraf: Levent Kulu

Rim, Suriye'nin Rakka şehrinden. Bir zamanlar memleketinde İngilizce öğretmeniydi, şimdi Mersin’de yaşıyor ve tarımsal ticaret alanındaki şirketinin yöneticiliğini yapıyor. “Bu sektörde, yani tarım ürünleri ve tohum ticaretinde kadın olmak zor. Fakat adım adım, bu sektörde bir kadını, bir Suriyeli kadını görmeye alıştılar.” diyor.

Rim, Rakka Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra 2016 yılında Suriye'de tırmanan iç savaş nedeniyle annesi ve kız kardeşi ile Türkiye'ye yerleşmiş. “Başlangıçta zorluklar yaşadım çünkü benim için yeni bir ülkeydi, her şey bana yabancıydı; dil, alışkanlıklar, kültür. Her şey yeniydi. Ama üstesinden geldim,” diyor gururlu ama mütevazı bir tavırla.

Rim, Türkiye'ye taşındığında önce Suriye'ye komşu güneydoğu illerinde uluslararası insani yardım kuruluşlarında çalışmış. Sonra daha fazlasını yapabileceğini anlayarak ticarete girişmiş. “2 yıl önce Türkiye pazarı ile Irak pazarı arasında ticari mümessil olarak çalışıyordum. Tarım ürünleri ve tohum ticareti yapıyordum. Bazen Suriye’ye siparişlerim oluyordu.” Rim, Suriye'de İngilizce öğrettiği günlerde, memleketinde zaten küçük çaplı ticaret yapıyordu. “Rakka'da ticaretle uğraşan ilk ve tek kadın bendim,” diye ekliyor. Bugün, sadece bir işi yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda tüm ailesinden de sorumlu.

Fotoğraf: Levent Kulu

Rim, 8 ay önce resmi olarak kendi şirketini kurdu, adı Rojan Tarım. Şu anda Türkiye, Irak ve Suriye pazarları arasındaki tarım ürünleri ve tohum ticareti işinde önemli bir yerel işletmeci. “Ana pazarım Irak pazarıydı. Sonra Suriye pazarına girdim. Tüm tedarikçilerim Türk. Mardin, Adana ve Gaziantep'ten tüccarlarla anlaşma yapıyorum. Her zaman en büyük bayileri bulmaya çalışırım; müşterilerime ziyaretler yaparım. Tüm mallarımı ve ürünlerimi Türkiye'den alıyorum. Onlardan istediğim her şeyi satın alabilirim,” diye kendinden emin bir şekilde ifade ediyor. Akıcı İngilizcesi ile “Türkçeyi çok iyi anlıyorum ama bazen konuşurken, özellikle de pazarlık yaparken zorlanıyorum,” diye ekliyor. Tevazuyu elden bırakmasa da Türkçeyi çok iyi konuşuyor.

“8 ay önce Suriyeli mültecilere yönelik şirket kurmayı destekleyen UNDP projesini duydum. Proje, girişimcilik desteği üzerineydi. Onları aradım ve bir şirket kurmak istediğimi söyledim. Çok hızlı cevap verdiler ve bana çok yardımcı oldular. Çalışma izni almama yardım ettiler. Sadece iki hafta içinde şirketi kurmamda bana yardımcı oldular. İş planı, pazarlama, muhasebe, insan kaynakları yönetimi gibi pek çok konuda bana danışmanlık sağladılar.” diyor.

“Elbette sıkıntılar ve zorluklar da yaşadım. Bir toplantıya gidiyorum ve herkes erkek; bir tek ben kadınım. Erkek tüccarlardan kimi zaman destek gördüm. Kimi zamansa bir kadın olarak, daha doğrusu bu sektörde çalışan Suriyeli bir kadın olarak beni görmezden geliyorlardı,” diye ekliyor ve şöyle devam ediyor: “Fakat adım adım, her geçen hafta, her geçen ay bu sektörde bir kadını, bir Suriyeli kadını görmeye alıştılar. Şu anda tüm tedarikçilerim aynı zamanda arkadaşlarım.”

Fotoğraf: Levent Kulu

Proje kapsamında verilen danışmanlık hizmetleri arasında en çok, Türkiye'nin dört bir yanından diğer Suriyeli kadın girişimcilerle de tanışma fırsatı bulduğu, çevrim içi pazarlama kurslarından yararlandı. Bu eğitimlerde tanıştığı kadınlar da Rim gibi ticaret yapmaya çalışıyorlardı.

“Türkiye'de iş hayatında başarılı olan diğer Suriyeli kadınları görmek gerçekten çok etkileyici. Onlarla çok gurur duyuyorum. Tüm kadınları her zaman kendi başlarına çalışmaya, güçlü olmaya davet ediyorum. Zira güçlü ve bağımsızsanız; bu, sizi giderek daha da güçlü kılar ve kimseye ihtiyacınız kalmaz. Tek başınıza ayakta kalabilirsiniz."

Evet, Rim güçlü; ama asla tek başına değil.