Balıkesir’de Kobi’lere ‘İşimi Yönetebiliyorum’ Eğitimleri!

TÜRKONFED, Visa ve UNDP işbirliğiyle geliştirilen İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin 4. eğitimi Balıkesir’de gerçekleştirildi

December 6, 2019

Küresel rekabetin önemli oyuncularından olan ve Türkiye ekonomisine can veren KOBİ’lerin faaliyetlerini dijital ortama taşımalarına destek olmak ve uluslararası rekabet güçlerini artırmak amacıyla TÜRKONFED, Visa ve UNDP işbirliği ile hayata geçirilen “İşimi Yönetebiliyorum” Projesi’nin 4. Eğitimi, GÜNMARSİFED ev sahipliğinde Balıkesir’de düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan eğitim programı ile 2 gün boyunca KOBİ’lere finansal raporlama ve finansa erişim, dijital pazarlama, e-ticaret, yenilikçi iş modelleri hakkında kapsamlı bilgiler veriliyor. Türkiye’den 27 bankanın bir araya gelerek desteklediği ‘İşimi Yönetebiliyorum’ projesi ile, 3 yılda 18 kentte 3.000 KOBİ’ye ulaşılması hedefleniyor.

Balıkesir, 6 Aralık 2019- Türkiye ekonomisinin can damarı KOBİ’lerin faaliyetlerini dijital ortama taşımalarına destek olmak ve uluslararası rekabet güçlerini artırmak amacıyla başlatılan İşimi Yönetebiliyorum Projesi’nin eğitimi Balıkesir’de gerçekleştirildi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde, 27 bankanın desteği ile başlatılan proje ile 3 yılda 18 kentte 3000 KOBİ’ye ulaşılması hedefleniyor.

Güney Marmara Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) ev sahipliğinde  6-7 Aralık tarihlerinde Balıkesir’de düzenlendi. Toplantının açılış konuşmaları GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik ve Balıkesir Ticaret (BATO) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula tarafından yapıldı. KOBİ’leri odağına alan ve Adana, Antalya ve Hatay’da KOBİ’lerle buluşan İşimi Yönetebiliyorum Projesi, 2 günlük eğitimler ile Balıkesir’de devam ediyor. “İşimi Yönetebiliyorum Projesi”nin eğitim programı, Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi’nin deneyimli eğitmenleri tarafından hazırlandı.

Rahmi Kula: “Sadece olumsuzluğa düşüp yakınmaktansa, bizler bu ülke için ne yapabiliriz, buna odaklanmalıyız”

Balıkesir Ticaret (BATO) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula açılış konuşmasında şöyle dedi: “Son yıllarda dijital dönüşüm, endüstri 4.0 gibi kavramlar, artık hayatımızda her geçen gün daha çok duyduğumuz kelimeler arasına girmeye başladı. Biz de KOBİ’ler olarak bu dijital dönüşümü kendimizde sağlamalıyız. Bunu daha fazla konuşmak ve kendi şirketlerimizde bu dönüşümü sağlamak durumundayız. Türkiye’nin geleceği çok aydınlık. Geriye doğru değil hep ileri doğru bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusu avantaja çevirebileceğine inanıyoruz.  Sadece olumsuzluğa düşüp yakınmaktansa, bizler bu ülke için ne yapabiliriz, bence buna hep beraber kafa yormalıyız. Kadın, erkekli demeden bu ülkenin daha refah bir çerçeve yaşaması için ne yapabiliriz, bunu kendimizde sorgulamalıyız”.

İsa Tamer Çelik: “Yerelden-küresele” rekabetçilik zincirinde yeni bir kalkınma modelini harekete geçirecek yol KOBİ’lerimizden geçmektedir”

KOBİ’lerin rekabetçiliğine vurgu yapan GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, “KOBİ’lerin 2020 yılına güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme ile giriş yapması için, KOBİ’lerin yetkinlikleri geliştirilmeli, dijital dönüşüm sürecine entegre edilmeli, üretime ve yatırıma dönüşecek teşvik, kredi ve desteklerden yararlandırılmalı, finansmana erişim başta olmak üzere, nitelikli insan kaynağı ile ihracat güçleri artırılmalıdır. “Yerelden-küresele” rekabetçilik zincirinde yeni bir kalkınma modelini harekete geçirecek yol, büyümemizi sürdürülebilir kılacak KOBİ’lerimizden geçmektedir” dedi. Dijital dönüşümün sürdürülebilirliği ve inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi için bölgede teknoloji üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirten Çelik, “İş dünyasının ihtiyaçlarını, dinamiklerini yakından gözlemlemeye fırsat sağlayan “İşimi Yönetebiliyorum” programı, rekabetin birçok farklı unsuruna hizmet ediyor. Çok bilinmeyenli bir sorunu tek başınıza çözmeniz mümkün olmadığı bir dünyada, sürdürülebilir kalkınma için çok paydaşlı bir yapıyla KOBİ’lerimize ulaşmayı hedeflediğimiz bu proje, işletmelerimizin potansiyellerinin farkına varmalarına da yardımcı olacak. KOBİ’lerin sürdürebilirliğinin artması için finansal ve dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmeleri, bankacılık sektöründe güveni artırarak daha yüksek finansal katılım ve bankacılık hizmetlerini kullanmaları, e-ticaret yoluyla yeni pazarlara erişimini sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

İşimi Yönetebiliyorum Projesi Balıkesir Eğitimi’nin ilk günü Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören Girişimcilik Neye Benzer: Riskler ve Belirsizlikler konulu bir konuşmasıyla devam etti. Stratejist ve eğitmen Azade Özaltun’un KOBİ’lerde Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya eğitiminin ardından Dr. Aygören KOBİ’lere e- ticaret ve yeni pazarlara açılma konusunda eğitim verdi. İlk gün eğitime katılan KOBİ’ler öğleden sonra oturumunda İşletme Bölüm Başkanı Dr. M. Hayri Tongarlak’tan Strateji ve İş Geliştirme Planı eğitimi alma şansı buldu. İlk günün kapanışı Dr. Tongarlak tarafından İş Geliştirme Planı ve Çalıştay eğitimiyle yapıldı.

İkinci gününde İşimi Yönetebiliyorum eğitimleri Boğaziçi Üniversitesi  Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Çoşkun ile İlk Günün Öne Çıkan Noktaları başlığı ile start aldı. Daha sonra TAİDER (Aile İşletmeleri Derneği Kurucu Üyesi, Odak Group Yönetim Kurulu Üyesi İrem Oral Kayacık’ın aile şirketinde kurumsallaşma deneyiminin KOBİ’lere aktarımı ile devam etti. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Boğaziçi Üniversitesi  Finans Merkezi (CARF) Eğitmeni Prof. Dr. Serhat Yanık’ın  Şirketlerin Finansal Röntgen 1i: Finansal Raporlama eğitiminin ardından, KOBİ’ler Boğaziçi Üniversitesi Finans Merkezi Eğitmeni Fatih Kandemir’den Mali Tahlil ve Finansmana Erişim eğitimi aldı. Eğitimin öğleden sonra oturumunda Dr. Aygören KOBİ’lere e- ticaret ve yeni pazarlara açılma konusunda eğitimler verdi. İşimi Yönetebiliyorum Balıkesir Eğirim Programı, Dr. Aygören’in E-ticaret Girişimcilik ve Vaka Çalışması’nın  ardından yapılan mini bilgi yarışması, hediye çekilişi ve sertifika töreni ile sona erdi.

*******************EDİTÖRE NOT******************

TÜRKONFED Hakkında: Bölgesel ve sektörel iş dünyası temsil örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), gönüllülük esasına göre kurulmuş bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. TÜRKONFED, Türkiye’nin her bölgesine yayılmış etkin üye yapısı ve sayısı ile Türkiye’nin en büyük iş dünyası örgütleri içinde yer almaktadır. Bağımsız ve gönüllü yapısı dikkate alındığında Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan TÜRKONFED; gücünü ve etkinliğini, iş insanlarının üye olduğu federasyon ve derneklerinden alarak çatısı altında 26 bölgesel, 3 sektörel olmak üzere 29 federasyon, 247 dernek üzerinden, 25 bin iş insanı ve 40 bine yakın şirket bulundurmaktadır. http://www.turkonfed.org/

Visa Inc. Hakkında: Visa Visa Inc. (NYSE: V) dijital ödemeler sektöründe dünyanın lider şirketidir. Misyonumuz en yenilikçi, güvenilir ve güvenli ödeme ağı aracılığıyla dünyayı birbirine bağlamak; bireylerin, işletmelerin ve ekonomilerin başarılı olmasına ve büyümesine olanak sağlamaktır. Gelişmiş global veri işleme ağımız olan VisaNet, dünyanın dört bir yanında güvenli ve güvenilir ödemeleri mümkün kılar ve saniyede 65.000’den fazla ödemeyi işleme kapasitesine sahiptir. Şirketin durmaksızın yenilikçiliğe odaklanması, her cihazda internet üzerinden ticaretin hızla büyümesine katkı sağlar. Aynı zamanda da herkes için, her yerde nakitsiz gelecek hayalinin itici gücüdür. Dünya analogdan dijitale geçerken, Visa olarak markamızı, ürünlerimizi, çalışanlarımızı, ağımızı ve ölçeğimizi ticaretin geleceğini yeniden şekillendirmek üzere yönlendiriyoruz. Daha fazla bilgi için visa.com.tr ve @Visa_TR adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

 

UNDP Hakkında: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), krizler ile başa çıkabilecek ve herkes için yaşam kalitesini artıracak türde bir büyümeyi başlatıp sürdürebilecek ülkeler oluşturulmasına destek olmak için toplumun her kesiminden bireyler ile iş birliği kuruyor. 170 kadar ülke ve bölgede, yaşam koşullarını geliştirmek ve dayanıklı toplumlar oluşturmak için küresel bir bakış açısı ve yerel açılımlar sunuyor. tr.undp.org

 

Bilgi için:

İşimi Yönetebiliyorum Projesi-İletişim / Hande Yavuz / İletişim Sorumlusu- 0537 734 96 09 / hyavuz@turkonfed.org / www.turkonfed.org / info@turkonfed.org

İnsula İletişim / Merve Duysak 0549 667 10 02 / merveduysak@insulailetisim.com

İnsula İletişim / Rukiye Tekdemir 0549 667 10 04 / rukiyetekdemir@insulailetisim.com