Milyonlarca kişinin yaşamını iyileştirmeyi hedefleyen Türkiye’nin ilk uluslararası etki hızlandırma programı “SKA Etki Hızlandırıcı” başlıyor

5 July 2019

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) öncülüğünde, Bill ve Melinda Gates Vakfı, Eczacıbaşı Holding, Limak Holding ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) destekleriyle gerçekleştirilen, Türkiye’nin ilk uluslararası etki hızlandırma programı “SKA Etki Hızlandırıcı”, 6-8 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Eğitim ve Mentorluk programı ile başlıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ulaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan programla, hem Türkiye’den hem yurt dışından gelecek girişimcilere günümüzün büyük sorunlarına getirdikleri yenilikçi çözümleri geliştirmeleri için destek sağlanacak.

4 Temmuz 2019, Ankara – Mülteciler ve dezavantajlı gruplara yönelik, temel hizmetler ve geçim kaynaklarına erişimi dijital kimlik yoluyla kolaylaştırabilecek veya temiz su ve sanitasyon alanında teknolojik çözümler geliştiren tüm dünyadan girişimcileri Türkiye’de bir araya getiren SKA Etki Hızlandırıcı programının Eğitim ve Mentorluk Programı ayağı, 6 Temmuz’da İstanbul’da başlıyor.  

Girişimciler, teknoloji şirketleri, çözümlerini ticari bir platformda geliştirmek isteyen sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlere açık olan programa, 31 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında 35 ülke ve Türkiye’nin 11 ilinden 150 başvuru yapıldı.

SKA Etki Hızlandırıcı programına başvuran ekipler arasından seçilenler, programın başlangıcını teşkil edecek olan Eğitim ve Mentorluk Programına davet edildi. 6-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek programa 14 ülkeden 27 ekip katılacak.

Dünyanın dört bir yanından küresel girişimcilerin Türkiye’deki yolculuklarına en üst düzeyde destek alarak başlamaları için tasarlanan programda girişimciler, SKA Etki Hızlandırıcı projesinin ulusal ve uluslararası ortaklarıyla bir araya gelecek. Geliştirdikleri teknoloji ve çözümleri Türk ve Yabancı yatırımcılara ve mentorlara sunacaklar.

Projeyi koordine eden kurum olan Dışişleri Bakanlığı’nın Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Osman Turan, “Seçilen ekiplerin, geçim kaynakları ve temel hizmetlere erişimi kolaylaştırmaya yönelik Dijital Kimlik konusu ile temiz su ve sanitasyon başlığı altındaki Portatif Kompost Tuvalet konularına yönelik geliştirdiği yenilikçi çözümlerle milyonlarca yaşamı iyileştirecek girişimlerini, proje ortakları ile paylaşmalarını ve saha uygulamalarıyla hızlandırmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

UNDP Türkiye Temsilci Yardımcısı Seher Arıner ise programın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, “2030’a kadar 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacına ulaşmak, tüm insanlara ve gezegenimize verdiğimiz bir söz. Küresel Amaçlara ulaşmanın tek yolu birlikte çalışmak ve bu nedenle de hepimizi bir araya getiren bu girişimin değerli bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye ve tüm dünyada mülteciler ve dezavantajlı bireylerin yaşamlarında yaratacağı olumlu etkileri görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Programa Hindistan’dan seçilen M3 Toilet Resources (GARV Toilets) CEO’su Mayank Midha, güneş enerjisiyle çalışan ve taşınabilir çevre dostu akıllı tuvaletlerle, tuvalet sorununa yenilikçi bir çözüm getirdiklerini ifade etti.

Midha şunları ekledi: “Girişimimizin mevsimlik işçi ve mülteci kamplarındaki tuvalet sorununu çözerek binlerce insanın hijyen sorununu ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Bu girişimi, Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde SKA Etki Hızlandırıcı’nın desteğiyle hayata geçireceğiz.”

SKA Etki Hızlandırıcı Direktörü Ozan Sönmez, hem proje öncülerinin ve destekçilerinin katkıları hem de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının artık dünya gündemindeki yerinin etkisiyle çok kısa sürede tüm dünyadan rekor başvuru alındığı için memnuniyetini ifade etti.

Program kapsamında girişimcilere 14 bin ABD dolarına kadar maddi katkı, yerli ve yabancı mentorlardan destek, saha ziyaretleri, ağ ve ortaklık fırsatları, yurt dışından ortaklık olanağı ve 100 bin ABD dolarına kadar etki yatırımı imkanı sağlanacak.

6 Temmuz’da başlayan süreç, 13 Eylül’de düzenlenecek “Etki Hızlandırıcısı Demo Günü” etkinliğine kadar devam edecek.

Program:

  • Program Oturumları: 6-7 Temmuz 2019, 8:30-18:00 ve 8 Temmuz 2019, 9:00-12:30
  • Sosyal Buluşma: 6 Temmuz 2019, 19:30 

İlave bilgi için: Faik Uyanık, UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü. faik.uyanik@undp.org

www.sdgia.org

Seçilen girişimlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.