Kartepe Zirvesi “Mutlu Şehirler” İçin Toplandı

6 November 2019

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Kartepe Zirvesi, 25-27 Ekim 2019 tarihlerinde "Şehircilik ve Mutlu Şehir" temasıyla gerçekleştirildi. BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez’in açılış konuşmalarından birini yaptığı zirvede, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov ise “Şehirlerin Ruhu ve Vizyonu” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

Alvaro Rodriguez: “Küresel Amaçlar bize ışık tutuyor”

Alvaro Rodriguez, şehircilik ve mutlu şehir kavramlarının zirvede ele alınmasının önemine işaret ederek, çıkan sonuçların Türkiye'ye, bölgeye ve bütün dünyaya katkı sunacağını söyledi.

Rodriguez Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının sosyal ve çevresel bazda öncelikleri belirlemede kendilerine ışık tuttuğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Küresel Amaçlar, dünya çapında kabul gördü, böylesi bir şey dünya tarihinde hiç yaşanmamıştı. İşte bu yüzden önemi büyük. Dünya tarihinde ilk defa bu nesil yoksullukla mücadele için ortaya bir çaba koyuyor. Eminim ki bununla birlikte iklim değişikliği ve küresel ısınma karşısında da riskleri azaltma ve sorunları ortadan kaldırma yolunda önemli adımlar atacağız."

Sukhrob Khojimatov: “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yerelleştirilmesi mutlu kentler ve insanlar yaratmanın anahtarıdır”

Moderatörlüğünü Eko Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir’in üstlendiği “Şehirlerin Ruhu ve Vizyonu” başlıklı oturuma Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe konuşmacı olarak katıldı.

Büyükakın, “Sanayileşme, göç, trafik ve deprem gibi sorunları aşacak çözüm yollarını bularak, mutlu şehir hedefimize ulaşabiliriz” dedi. Mutlu şehirciliğin sürdürülebilir bir gelişim süreci olduğuna dikkat çeken Büyükakın, bu yaklaşımı Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefine benzetti.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) yerelleştirilmesinin 2030 Gündemini başarmanın tam merkezinde yer aldığını ve mutluluğun bu süreçte başarının önemli bir göstergesi sayılabileceğini ifade eden Sukhrob Khojimatov ise şunları kaydetti: “Günümüzde nüfusun %55’i şehirlerde yaşıyor; 2030 yılına kadar bu oranın %60’a ve 2050 yılına kadar da %70’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Çağımızda şehirler, küresel GSH’nin %80’inden fazlasını üretiyor. Ancak aynı zamanda dünyadaki enerjinin yaklaşık üçte ikisini tüketiyor ve sera gazının %70’ten fazlasını salıyorlar. Ve şehirler geliştikçe, iklim ve afet risklerine daha çok maruz kalıyorlar. Dünyada yoksul insanların çoğu artık şehirlerde yaşıyor, ve bu şehirler kalkınma sorunlarının en ağır olduğu yerleri temsil ediyor. SKA’ların yerelleştirilmesi mutlu kentler ve insanlar yaratmanın anahtarıdır. 

Yerelleştirme, SKA’ları herkes için ve her yerde hayatın gerçeği haline getirmek demektir. Geride kalmış olanların ihtiyaçlarını yerel stratejiler ve bütçelere yansıtmak suretiyle, kapsayıcılığı daha da genişletme yönünde kilit stratejilerden biridir. Kentler, doğal ve insan kaynaklı afet ve krizlere dayanıklı olmak zorundadır. Kentler, iklim değişikliği ve çevre bozulmasıyla mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Önümüzdeki on yıllarda kentlerin büyüme ve gelişme biçimi, dünyamızın kendi fiziksel sınırları içinde yaşayıp yaşayamayacağını belirlemede önemli rol oynayacaktır. Ortaklıklar ve güçlü kentsel liderlikler yoluyla yaygınlaştırılacak inisiyatifler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gerçekleştirmede ve mutlu kentler yaratmada kritik önem taşıyacaktır.”