İş Dünyası ve UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmak için Yol Haritasını Oluşturuyor: Hedefler için İş Dünyası Platformu Önceliklendirme Çalıştayı İstanbul’da Yapıldı

1 July 2019

İş hedefleri ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları esasen el ele ilerleyebilir. “Hedefler için İş Dünyası Platformu”, UNDP ve özel sektörü aynı masa etrafında ortak konular üzerinde beraber çalışmak maksadıyla bir araya getiren, yeni nesil bir eylem platformu niteliğinde. Bu ortak konular bu defa “Gezegenimizin ve insanlarının” geleceği ile ilgili. Geçtiğimiz Ocak ayında UNDP ve önde gelen iş dünyası kurumları TÜRKONFED ve TÜSİAD tarafından hayata geçirilen “Hedefler için İş Dünyası Platformu” (İngilizce adıyla - Business for Goals - B4G), Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına giden yolu belirlemek için ilk çalıştayını İstanbul’da düzenledi.    

Günümüzün küreselleşmiş ve özellikle ekonomik açıdan karşılıklı bağımlılıklarla daha önce hiç olmadığı kadar iç içe geçmiş dünyasında meydan okumalar ve fırsatlar birlikte var oluyor. Küresel Pazar gelişmeleri, ekonomik büyüme ve durgunluklar, kur dalgalanmaları, enerji, uluslararası ticaret, yatırım gündemi ve iş dünyasının durumu, küresel refaha ve gezegenimizin sağlığına yön veriyor; politikalar da bu gündemi takip ediyor: kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmadan sağlığa, eğitimden enerjiye, kadınların güçlenmesinden gençliğe… Küresel açlık, fakirlik, refah düzeyi farklılıkları, sosyal adaletsizlik, çatışma, mülteciler, çevre kirliliği, iklim değişikliği, doğal afetler veya insan kaynaklı afetlerden bahsetmiyoruz bile.  

Bu oldukça karmaşık ve birbirine bağlı ekonomik ve sosyal manzara içerisinde gittikçe daha fazla özel sektör aktörü, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı ilgi alanlarına almış durumda. Üstelik şirketler, konuyu yalnızca kurumsal sosyal sorumluluk, iyi kurumsal vatandaşlık ve itibar yönetimi fonksiyonları çerçevesinde benimsemekle kalmıyor, ayrıca işlerini geliştirecek ve güçlendirecek şekilde; sürdürülebilirlik, inovasyon, iş performansı, kapsayıcı büyüme, daha iyi yönetişim ve rekabetçilik açılarından içselleştiriyor da. Eğer 2030 yılına kadar, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak ve daha iyi bir dünya kurmak istiyorsak, özel sektörün kalkınma süreçlerine katılıp katılmamasını tartışmak bile artık abes. Önemli olan, şirketlerin ve özel sektör kurumlarının sürdürülebilir kalkınma gündemine nasıl katkı vereceği ve bu doğrultuda; Birleşmiş Milletler (BM) sistemiyle nasıl birlikte çalışacağı.

Soruyu aynı zamanda şu şekilde de formüle edebiliriz: Şirketler kesimini, iş dünyasının “İş/Pazar başarıları” ya da “Karlılık” odaklı (Normal olarak) iş hedeflerinin, 2030 gündeminde belirlenmiş kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik hedefleri ile çelişmeyecek şekilde yeni, yenilikçi iş fikirleri geliştirmeleri konusunda nasıl destekleyebiliriz? Günün sonunda, özel sektör artık gezegenimizin ekonomik, sosyal/toplumsal ve çevresel gelişmelerini belirliyor. Özel sektör firmaları günümüz ekonomisinde milyarlarca insan için istihdam, ekonomik büyüme, gelir ve inovasyon üretiyor. Tabii bu ekonomik büyüme ve gelişme, beraberinde birtakım bedeller de getiriyor.  

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılması için “Hedefler için İş Dünyası” Platformu’nun önümüzdeki dönem izleyeceği yol haritası belirlendi

30 Mayıs’ta İstanbul’da bir araya gelen özel sektör temsilcileri ve UNDP uzmanları, işte bu soruların cevaplarına yönelik ortak bir vizyon geliştirmek ve yol haritasını oluşturmak için ilk çalıştayı “Hedefler için İş Dünyası – B4G” Platformu altında düzenledi. Geçtiğimiz Ocak ayında UNDP ve Türkiye’nin binlerce şirketini temsil eden önde gelen iş dünyası kurumları TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) ve TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) ortaklığıyla hayata geçen Platform, özel sektörün ve iş dünyasının 2030 Gündemi’ne giden yolda oynayabileceği potansiyel roller ve “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na ulaşılması için uygulanabilecek politikalar konusunda önümüzdeki dönem izleyeceği yolu belirlemek için bir önceliklendirme çalıştayı düzenledi.        

“Hedefler için İş Dünyası - B4G” UNDP ve özel sektörü bir araya getiren yeni nesil bir eylem platformu niteliğinde. Ortak çalışma konuları ise, bu defa “Gezegenimizin ve insanlarının” geleceği. Platform aracılığıyla özel sektörün yaratıcılık, inovasyon kapasitesi, dinamizm, adapte olabilme, büyüme becerileri ve girişimcilik ruhu ile, UNDP’nin sürdürülebilir kalkınma konusundaki 50 yılı aşkın uzmanlığı, bilgi birikimi ve küresel ağı bir araya geliyor ve iş dünyasının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasına katkısı amaçlanıyor. UNDP ve şirketler kesimi arasındaki bu yeni ortaklık, aynı zamanda 2030 Gündemi’nin iddialı amaçlarına ulaşılmasının önündeki bazı engellere ve zorluklara cevap verilebilmesi için geliştirilmiş yeni, yenilikçi ve esnek bir “Ortak çalışma ve politika üretme” modelini de ortaya koyuyor.     

Bu doğrultuda, İstanbul’da düzenlenen toplantıda ekonominin farklı sektörlerinden; büyük holdingler, uluslararası şirketler, aile işletmeleri ve KOBİ’leri temsilen 70’i aşkın özel sektör mensubu, yuvarlak masalarda UNDP uzmanlarına katılarak sürdürülebilirlik gündeminin konularını tartıştılar, 2030 yılında amaçlara ulaşılması için gerekli adımları ele alarak yeni fikir ve öneriler geliştirdiler. Beyin fırtınası şeklinde geçen çalıştayda, tartışma alanları, önceden belirlenmiş tematik konu başlıkları etrafında ele alındı ve her masanın moderasyonu, UNDP yetkilileri tarafından yapıldı: iklim değişikliğinden, kapsayıcı iş yapış şekillerine, cinsiyet eşitliğinden sorumlu üretim ve tüketime, sosyal girişimcilikten mültecilerin entegrasyonuna, temiz enerjiden kadınların güçlenmesi, rekabetçilik ve girişimciliğe.

2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılması özel sektörün katkısı olmadan mümkün değil

Böylelikle, Platformun önümüzdeki dönem çalışacağı alanlar, bu alanlara bağlı konular ve Platformun yıllık çalışma planının belirlenmesi de amaçlandı. Tartışmalar; 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacına uygun düşecek şekilde belirli bir kalkınma konsepti alanında, ya da spesifik bir politika alanında cereyan etti. Her masanın raportörü; ele alınan konuları, tartışmaları, fikir ve çözüm önerilerini, rapor haline getirerek Platform liderliğine sundu. Çalıştayın açılış konuşmalarını ise geçmişte TÜSİAD Başkanlığını da üstlenmiş olan, ve halihazırda B4G Başkanlığını yürüten Ümit Boyner ve UNDP Türkiye Direktör Yardımcısı Sukhrob Khojimatov yaptılar. B4G Başkanı Boyner konuşmasında günümüzde insanlığın karşı karşıya olduğu meselelerin çözümünde özel sektörün oynayabileceği roller, sunabileceği imkanlar ve yaratabileceği değerin altını çizerken, UNDP Türkiye Direktör Yardımcısı Khojimatov kalkınma sorunlarının dünyayı nasıl şekillendirdiğini vurgulayarak, sorunların çözümüne yönelik küresel cevabın; BM sistemi, Hükümetler, iş dünyası ve özel sektör ile sivil toplumu bir araya getirmesinin önemini ifade etti. Her iki isim de, 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasının özel sektörün katkısı olmadan mümkün olamayacağının altını önemle çizdi.      

Üretimin ve değerin çok büyük bir bölümünün kamu kesimi tarafından gerçekleştirildiği 20-30 yıl önceki döneme göre bugün küresel gelirin, üretimin, istihdamın ve Ar&Ge’nin büyük kısmı özel sektör işletmeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Tam da bu nedenle, yerkürenin dört bir yanındaki işletmelerin, özel sektör kurumlarının, küresel sürdürülebilir kalkınma gündemi tartışmalarına katılıp liderlik etmesinin zamanı gelmişti. Diğer yandan, ve gerçekçi olmak gerekirse; iş yapma biçimleri, ürün geliştirme, üretim, dağıtım, pazarlama, ulaştırma, satış, insan kaynakları (Ya da yetenek yönetimi), veyahut, “Üretimden nihai tüketiciye” günümüz ekonomik döngüsünde, zincirin herhangi bir halkasındaki rolünü göz önünde bulundurursak; özel sektörün, ekonomik, sosyal ve çevresel adaleti sağlamak için, dünyanın ve insanların tümüne yönelik “Adil” bir sorumluluğu da söz konusu…

Bu kapsamda gerçekleştirilen ilk önemli etkinlik olan çalıştayda, grup tartışmaları 9 temel konu başlığı etrafında UNDP uzmanları tarafından yönetildi: “Liderlik, Ortaklıklar ve Proje Finansmanı”, “Çalışma Yaşamında Cinsiyet Eşitliği”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim”, “Girişimcilik (Fark yaratan inovasyon, Sosyal girişimcilik, Kadın girişimciliği)”, “İşletmelerin dayanıklılığı”, “Mültecilerin entegrasyonu ve güvenceli istihdamı”, “Çevre ve İklim Değişiklikleri: Enerji - Su - Kimyasal - Atık Yönetimi”, “KOBİ’ler ve Rekabetçilik (Altyapı- Yenilikçilik)”, “İnsana Yakışır İş”. Konu başlıkları, moderatör tarafından katılımcılara yöneltilen 3 soru etrafında ele alındı ve tartışıldı. Katılımcılar ele alınan konu başlıklarının iş dünyasının gündeminde olup olmadığını, sorunların kök sebeplerini, politika ve savunuculuk alanında yapılması gerekenleri, Platformun bu sorunların çözümü konusunda oynayabileceği rolleri değerlendirdiler. 

Hedefler için İş Dünyası (B4G), özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını desteklemek ve ortaklıklar kurmak üzere başlattığı ilk ortak eylem platformu. B4G, UNDP - özel sektör ilişkileri ve kamu kesimi ile olan iş birliğini daha da geliştirmek ve özel sektör kaynaklarının, ulusal kalkınma önceliklerine uygun olarak yurt içindeki Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yöneltilmesini sağlamak amacıyla platforma dayalı bir yaklaşım uygulayacak.

TÜSİAD, TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) ve UNDP, özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının başarısı için üstlenebileceği rolü güçlendirmek amacıyla araştırma ve çalışmalar yürütmek ve temaslar kurmak üzere bu girişimde birlikte hareket ediyor.

Gezegenimiz ve insanları için…