Binlerce Kadının Ellerinden On Binlerce Kadının Gardırobuna

11 June 2019

Kapsayıcı iş modeli çerçevesinde hayata geçirilen “Koton El Emeği Koleksiyonu” ile 8 il ve 18 ÇATOM’da 6.500 kadına 2 milyon TL üzerinde gelir sağlandı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne bağlı faaliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) kanalıyla yürütülen çalışmayla binlerce kadının ellerinden on binlerce kadının gardırobuna ulaşan bir koleksiyon yaratıldı. Böylece, ekonomik sistemde yer almayan veya dar gelire sahip kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılmalarına olanak sağlanmış oldu.

Kapsayıcı iş modeli çerçevesinde Koton’un GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na bağlı ÇATOM’lar (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) iş birliğiyle yürüttüğü El Emeği Koleksiyonu ile 6.500 kadına 2 milyon TL üzerinde gelir sağlandı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (SİDA) finansal desteği ile yürütülen “GAP Bölgesi’nde Kadınların Güçlenmesinde Yenilikler Projesi” kapsamında ilk kez 2016 İlkbahar - Yaz sezonunda 11.645 adet üretimle uygulanmaya başlanan Koton El Emeği Koleksiyonu, bugün 291.086 adet ürüne ulaştı. Yedi sezondur binlerce kadının ellerinden on binlerce kadının gardırobuna ulaşan Koton El Emeği Koleksiyonu, bu sezon 37 farklı tasarımla Türkiye’de 90, yurt dışında 37 olmak üzere toplam 127 Koton mağazasında ve koton.com online satış kanalında Koton müşterileriyle buluşuyor.

ÇATOM’lar kanalıyla 5 ilde başlayan bu iş birliği modeli, bugün 8 ilde 18 ÇATOM ile sürdürülüyor. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak’ta devam eden Koton El Emeği Koleksiyonu çalışmaları, 2019 yılı itibarıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP tarafından yürütülen Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesinin kapsayıcı iş modelleri geliştirme başlığı altında ele alınıyor.

Kapsayıcı iş modelleri ve yerel ekonomik kalkınma açısından önemli bir örnek

UNDP ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2008 yılından beri, Güneydoğu Anadolu’daki kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesi amacıyla birçok çalışma yürüttü. Bu kapsamda bölge kadınlarının emeğini tasarımcıların yaratıcılığı ile buluşturan Argande markası yaratıldı ve yüzlerce kadına iş imkânı sağlandı. Argande’den ilham alınarak Koton ile yapılan El Emeği Koleksiyonu’na yönelik iş birliği, yeni pazarlar yaratmak, girişimciliği desteklemek, istihdamın nitelik ve niceliğini artırmak, değer zincirlerini güçlendirmek açısından son yıllarda önemi giderek artan kapsayıcı iş modellerine güzel bir örnek oluşturuyor. Bu iş birliği ile GAP’ta ÇATOM’lar kanalıyla farklı illerden kadınların el emeği, mağazalarda müşterileriyle buluşuyor.