Zanaat Odaklı Tasarım Yoluyla Sürdürülebilir Anadolu

7 May 2019

Sürdürülebilir Moda ile ilgili çalışmalarıyla tanınan tasarımcı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz ve eski öğrencisi Beykent Üniversitesi öğretim üyesi Duygu Atalay’ın yaptıkları bir araştırma, Bloomsbury Visual Arts yayınlarından çıkan “Global Perspectives on Sustainable Fashion” (Sürdürülebilir Modaya Küresel Bakış Açıları) adlı kitapta yer aldı.

Editörlüğünü Alison Gwilt, Alice Payne ve Evelise Anicet Rüthschilling'in yaptığı kitap, farklı kültür ve coğrafyalarda sürdürülebilir modanın gelişimini ele alması açısından rehber niteliğinde.

Kitapta yer alan, Kipöz ve Atalay’ın hazırladığı “Sustainable Anatolia: Craft-Centered Design” (Sürdürülebilir Anadolu: Zanaat Odaklı Tasarım) adlı bölümde Türk modası, sürdürülebilirlik perspektifinde ilk kez ele alınıyor. Yazarlar Türkiye’nin kültürel, tarihsel ve fiziksel coğrafyası Anadolu’da sürdürülebilirlik felsefesinin gelişimini zanaat odaklı bir tasarım anlayışı üzerinden inceliyor.

Kipöz ve Atalay, makalelerinde şöyle diyor: “Yerel zanaatların yeniden değerini anlayan Türk tasarımcılar, Avrupa merkezli, standartlaşmış, küresel moda tasarımı çalışmalarına meydan okuyor. Nicelik yerine niteliğin, tek kültürlülük yerine çeşitliliğin, yerel malzeme ve zanaatların kullanımının gerekliliğini ve daha adil bir üretim süreci oluşturmak için yerel uzmanlara istihdam sağlamanın önemini vurgulamaya başladılar.”

Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen ve tasarımcı Hatice Gökçe tarafından geliştirilen Argande markası da bir sosyal sürdürülebilirlik modeli olarak ele alınıyor.