Dijitalleşme sayesinde daha çok kişi için daha fazla ve uygun iş yaratmak mümkün!

7 May 2019

UNDP Türkiye ve İŞKUR, Almanya örneğini yerinde inceledi

Suriye’de dokuzuncu yılına giren çatışmanın etkisiyle yaşanan demografik, sosyolojik ve ekonomik etkilerin kazanıma dönüşmesi için yapılan çalışmalar hızlanıyor. Alman Kalkınma Bankası finansmanında ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ana ortaklığında yürütülen “İstihdam ve Beceri Geliştirme Projesi” kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye, İŞKUR Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüklerinden temsilciler, 25-29 Mart tarihleri arasında Almanya’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Federal İstihdam Kurumu ve Federal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın istihdam politikaları ve dijital hizmetleri öncelikli olmak üzere tüm hizmetlerini incelemek ve kurumlar arasındaki bilgi alışverişi ve işbirliğini sağlamak üzere düzenlenen çalışma ziyareti, İŞKUR’un güçlendirilmiş dijital hizmetlerle, istihdam ve sürdürülebilir geçim kaynakları yaratmasına destek sağlamayı hedefledi.

İŞKUR Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya, İŞKUR Hatay İl Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Öner, İŞKUR Kilis İl Müdürlüğü Şube Müdürü Osman Gezer ve Genel Müdürlüğün ilgili departmanlarından 9 personel, Nürnberg, Frankfurt ve Berlin şehirlerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, Almanya Federal İstihdam Kurumu ve Araştırma Enstitüsü, Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, PwC Deneyim Merkezi, Alman Kalkınma Bankası, Alman Sendikalar Konfederasyonu, Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği temsilcileri ile örnek oluşturabilecek uygulamalar üzerine görüştü, bilgi ve deneyim alışverişinde bulundu. Böylece İŞKUR’un kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi yönünde Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının aktif iş gücü piyasasına daha hızlı ve uygun şekilde dahil edilmesi için örnek uygulamaların değerlendirmesinin yapıldığı bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Aktif İş Gücü Piyasasına uygun geliştirilecek dinamik mekanizmalardan 4500 Suriyeli ve 4500 ev sahibi topluluk üyesi yararlanacak

Çalışma ziyaretinde İŞKUR’un Türkiye’deki istihdam hizmet sunum araçlarını güçlendirecek örnek veriler incelendi. Göç politikaları geliştirme yönünde deneyim sahibi olan Federal İstihdam Kurumu Almanya’daki kamu kurumlarının hizmetlerinin dijitalleşme anlamında ne gibi adımlar attığına ilişkin örnekler verdi. Suriye krizinin sonuçlarına karşılık geliştirilen istihdam politikaları ve hizmetleri bağlamında, hem Suriyelileri hem de ev sahibi toplulukları kapsayan, niceliksel ve niteliksel artış yönünde nasıl bir model olabileceği üzerinde fikirler paylaşıldı.  

Bireylerin ve toplulukların yanı sıra kurumların da kapasitesini geliştirmeyi ve dayanıklılıklarını arttırmayı hedefleyen UNDP Türkiye Ülke Ofisi Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Programı’nın bir parçası olan İstihdam ve Beceri Geliştirme Projesi, istihdam olanaklarının geliştirilmesinde kilit kurum olan İŞKUR’a aktif işgücü piyasası politikalarının uygulanması için destek sağlıyor. Böylece Suriyeli nüfusun en yoğun yaşadığı İstanbul, Gaziantep, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa illerinde artan dinamik hizmet talebine yanıt vermede destek mekanizmaları geliştirilecek. Dijitalleşen hizmetlerle 4 bin 500 Suriyeli ve 4 bin 500 ev sahibi topluluk üyesi, İŞKUR’un iyileştirilen istihdam hizmetlerinden yararlanarak İŞKUR sistemine kaydedilecek ve kendilerine danışmanlık hizmeti sağlanacak. Projede söz konusu illerde Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının aktif işgücüne katılması ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi için İŞKUR’un hem fiziksel hem de bilgi işlem altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında İŞKUR’un istihdam hizmetleri ihtiyaçlarına uygun olarak kurumsal kapasite ve dijital hizmet sunumu olanaklarının geliştirilmesi için yapılacak çalışmalar 2020 yılı ortasına kadar uygulanacak.  Ancak yaratılan örnekler, uzun vadeli politika geliştirmede ilham kaynağı ve katalizör olmaya devam edecek.