Toplam Faktör Verimliliği Projesi tamamlandı

2 January 2019

Türkiye’de imalat sanayinde verimliliğin önündeki engellerin belirlenerek çözüm yollarının saptanması amacıyla yürütülen Toplam Faktör Verimliliği için Politika Geliştirilmesine Destek Projesi (TFV), üç yıl süren yoğun ve titiz çalışmaların ardından başarıyla tamamlandı. Projenin kapanış toplantısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Guiterrez-Hidalgo ve UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi’nin katılımıyla 1 Kasım 2018’de gerçekleştirildi.

Ekonomik verimlilik alanında önde gelen kamu, üniversite, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getiren toplantıda, projenin ana çıktısı olan ve nihai politika çerçevesini içeren “Beyaz Kitap” kamuoyuyla paylaşıldı.

Beyaz Kitap üst ölçek politika belgelerine katkı sunacak

Proje kapsamında daha önce bir istişare belgesi olarak hazırlanan Yeşil Kitap ile ilgili olarak paydaşların ve Bilimsel Komite üyelerinin görüşlerinin alınması ve belgeye yansıtılmasıyla da Beyaz Kitap ortaya çıkmıştı. Beyaz Kitap’ın önümüzdeki dönemde Kalkınma Planı gibi üst ölçek politika belgelerinin yanı sıra Orta Vadeli Ekonomik Program, Yıllık Program gibi politika belgelerine ve sektörel ve tematik strateji belgelerine katkı sunması hedefleniyor.

Üç yıllık yoğun ve titiz bir çalışmanın ürünü

Beyaz Kitap, üç yıl süren yoğun ve detaylı proje çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Proje süresince Toplam Faktör Verimliliği alanındaki literatür, yerel ve küresel ölçekte benzer çalışmalar ve saha çalışmalarından elde edilen girdiler sentezlendi ve verimliliğin tetiklenmesine olanak tanıyacak bir politika çerçevesi tasarlandı. Ayrıca; 100 büyük ölçekli imalatçı, 400 (çoğunlukla) orta ölçekli tedarikçi ve 2.500 kadar son halka tedarikçi KOBİ görüşmeleri ile uluslararası karşılaştırma (benchmarking) sonuçlarından hareketle, kamu politikaları için bir sentez çalışması hayata geçirildi. Projenin yoğunlaştığı alanlar ise Toplam Faktör Verimliliği’nin artırılmasında en büyük katkıyı verdiği düşünülen dört temel imalat sanayi sektörü; otomotiv, gıda, hazır giyim ve elektrikli teçhizat sektörleri oldu.

Dört pilot proje eşlik etti

Proje kapsamında dört ayrı pilot çalışma da hayata geçirildi. Bu kapsamda gerçekleştirilen “Dijital Tedarik Zinciri Kavramsal Tasarım Çalışması”, “Hazır Giyim Dijital Değer Zinciri Prototip Çalışması”, “Karbon Elyaf Konusunda Yol Haritası Çalışması” ve “Kalite Ödül Süreçlerinin KOBİ’lerin Kurumsallaşması Üzerindeki Etkilerinin Ölçülmesi Çalışması”  ilgili sektörlerde büyük destek gördü. Sektörlerdeki paydaş gruplarıyla yapılan görüşmeler sonucunda ihtiyaçlar saptandı ve bunlara uygun stratejileri destekleyen politika önerileri geliştirilirek Beyaz Kitap’ta yerini aldı.

Verimliliğe yönelik politika önerileri

Bu çalışmalarla beraber gerçekleştirilen sayısız toplantı, çalıştay, istişare görüşmeleri, komite toplantıları, Almanya ve Güney Kore’ye teknik ziyaretler gibi pek çok faaliyetin sonucunda proje başarıyla tamamlandı. Proje sonucunda ortaya çıkan ve kamuoyuyla paylaşılan Beyaz Kitap bir politika çerçevesi sunarak Türkiye’deki verimliliği artırmaya yönelik politikalara katkı sunmayı amaçlıyor.

Proje hakkında:

Toplam Faktör Verimliliği için Politika Çerçevesi Geliştirilmesine Destek Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen bir teknik yardım projesidir ve UNDP tarafından uygulanmıştır. Bu projede MFİB sözleşme makamıdır. T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ise nihai faydalanıcısıdır.