Sosyal Fayda Zirvesi İstanbul 2018

1 November 2018

Sosyal Fayda Zirvesi İstanbul 2018, Hilton Bosphorus Konferans Salonunda, iş dünyası, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, basın ve sanat camiasından geniş bir katılımla gerçekleşti. Gün boyunca farklı konulara ayrılan panelleri dinleyen katılımcılar, sürdürülebilirlik ve işbirliğinin önemi hakkında bilgi alma fırsatı buldu.

Etkinlik, sunucu Halit Ergenç’in katılımcıları selamlamasıyla başladı. Ergenç, açılış konuşmasında iklim değişikliğine dikkat çekerken “Bizler Dünya’yı kurtarabilecek son nesiliz. Çocuklarımız bizden sonra bir şey yapamayacaklar. Durum aslında gerçekten çok trajik.” ifadelerini kullandı. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne de vurgu yaptı.

 “Tüm dünyayı 2030’a kadar kurtarabilmemiz için sürdürülebilir kalkınmanın 17 maddesi var. Bu 17 maddedeki çarpıklığı düzeltebilirsek bu dünyada daha uzun yaşayabiliriz.”

- Halit Ergenç

Ergenç’ten sonra sahneye çıkan UNDP Türkiye Ofisi Direktörü Claudio Tomasi, 2013 yılından itibaren düzenlenen etkinliğin amacını vurgulayarak katılımcılara “2030 yılında nasıl bir dünyada yaşamak istiyoruz?” sorusunu yöneltti.

“Bugün buraya hep birlikte dünyanın 2030’da nasıl olacağını hayal etmeye ve sizlerin dünyanın 2030 yılındaki hali ile ilgili fikirlerinizi almaya geldik.”

Claudio Tomasi

UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, günün ilk panelistleri olarak, Türkiye’nin küresel insani yardım konusundaki başarısını ve gençlerin gönüllülüğe özendirilmesinin önemini konuştu.  Uyanık ve Kasapoğlu’ndan sonra sahneye gelen Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı, özel sektörün sürdürülebilir bir dünya için elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizdi.

“Her birimiz sürdürülebilirilik elçisi olabiliriz. Planlamamızı ve hedeflerimizi oluşturup biz de daha iyi bir dünya için çalışabiliriz.”

 – Begüm Doğan Farayalı

Zirve, Faralyalı’nın konuşmasının ardından “Kadınların Artan Gücü” paneli ile devam etti. Panelin katılımcıları Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ve Avukat Ece Güner Toprak oldu. Yılmaz ve Toprak, kadınların iş hayatına katılımının önemini vurguladı. Paneller, “İnsanlık İçin Yapay Zeka”, “Sosyal Fayda ve Teknoloji”, “İyiliğin Reklamı Olur mu?” temalarıyla devam etti. Sosyal faydayı görünür kılmanın önemi tartışıldı.

“Değişim için önemli olan şey de bir farkındalık yaratabilmek. Büyük kitlelerin değişim için harekete geçmesini istiyorsak farkındalık yaratmamız gerekiyor ve bunun için de reklamın gücüne ihtiyacımız var.”

- Toygun Yılmazer, TBWA\İstanbul Başkan Yardımcısı

UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat da Zirve’ye katılan isimlerden biriydi. Fırat, kurucularından biri olduğu İhtiyaç Haritası’nı anlattı. Fırat’a, Bisikletli Kadın İnisiyatifi yöneticisi Zeynep Arapoğlu ve Facebook Kamu Politikaları Yöneticisi Nilay Erdem de katıldı.

"İhtiyaç temelli, bir ihtiyacın karşılanmasına dair bir topluluk oluşturulduğu zaman, o topluluk kendi kendine büyüyor."

-Mert Fırat

“İnsanlık için Teknoloji” paneli, Re: Coded’in kurucu ortağı Alexandra Clare’in moderatörlüğünde Shahed Alali Alghrsi, Mahmoud Mousa ve Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün’ün katılımlarıyla gerçekleşirken, bir sonraki panelde tekrar sahneye çıkan Mert Fırat’a, DasDas’ın ortaklarından müzisyen Harun Tekin ve UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık da katıldı.

“Kişisel dertler yeterince motivasyonla birleştiğinde sosyal faydaya dönüşüyor.”

– Harun Tekin

TV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam’ım moderatörlüğünde gerçekleşen “Turizm Yoluyla Sürdürülebilir Kalkınma” oturumuna, etkinliğin sponsorlarından biri olan Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince de katıldı. “Küresel Hedefler İçin Sanat ve Müzik” panelinde moderatörlüğü Yekta Kopan üstlenirken, konuklar Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner oldu. “Sosyal Faydayı Fonlamak” panelinde IDEMA Kurucusu Ali Ercan Özgür, Avrupa Birliği Bakanlığı, Proje Bakanlığı Daire Başkanı Bülent Özcan, ICE Türkiye Direktörü Burçak Çullu ve Sustainable Finance Geneva Başkanı Fabio Sofia, yeni sosyal fayda girişimcilerinin nasıl kaynak bulabileceği hakkında bilgi verdi. “Sosyal Fayda için Gıda” panelinin katılımcıları ise Refugee Life Food Incubation Topluluk Yöneticisi Rama Alkas, Tider Kurucu Başkanı Serhan Süzer, Şef Ebru Baybara Demir oldu.

“Yemeğin lezzetli olduğu kadar sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını da önemsiyorum. Ürünün yetiştiği topraktan, yetiştiren çiftçiden ve ürünün yetişme koşullarından hepimiz sorumluyuz.”

- Ebru Baybara Demir

SosyalBen vakfını anlatmak için vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Ece Çiftçi ve gönüllü elçisi, oyuncu Gökçe Bahadır, TBWA\Istanbul Genel Müdürü Burcu Kayımtu moderatörlüğünde gerçekleşen “Tüm Çocuklara Nitelikli Eğitim” panelinde buluştu. Bir sonraki panelde ise moderatör Seher Arıner (UNDP Türkiye Temsilci Yardımcısı), Impact Hub kurucu ortağı Semih Boyacı, Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı ve E-Bursum CEO’su Mesut Keskin, sosyal girişimcilik için artan ilgiyi değerlendirdi.

“Sosyal girişimciler sosyal fayda yaratabilmek için kapsayıcı ve sürdürülebilir iş modelleri geliştiriyorlar.”

 – Semih Boyacı

“Sosyal Girişimciler İçin Yeni Platformlar” panelinde, UNDP’den Seher Arıner’in moderatörlüğünde, IMECE’den Buğra Çelik, Atölye Kurucu Ortağı Engin Ayaz, Sürdürülebilirlik Adımları Kurucu Ortak & Genel Koordinatörü Emrah Kurum bir araya geldi. “İnsanlar Ve Dünyamız İçin Çalışmak” paneline ise SDSN Türkiye Direktörü Bahar Özay’ın moderatörlüğünde, WWF Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Durukan Pasinli, TAGES CEO’su Leyla Arsan ve Ogliv Vakfı Kurucusu Ferhan Geylan katıldı.

“Dünyanın başındaki en büyük tehdit, iklim değişikliği ve biz bu ve diğer sorunları çözecek son nesiliz. İşin ucundan tutmazsak çocuklarımıza bir gelecek bırakamayacağız.”

 – Bahar Özay

“Dijital ve Sürdürülebilir” panelinde Ali Ercan Özgür’ün moderatörlüğünde, Outlandish Kurucusu Matt Kendon, Matthias Zwingli ve Burak Kılıç bir araya geldi. “Geleceğin Dili Kodlamayı Bugünden Konuşmak” paneline Gelecek Şimdi’nin Kurucusu ve Gazeteci Ozan Onat’ın moderatörlüğünde, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ve Türkiye Vodafone Derneği Başkanı Hasan Süel katıldı.

“Eğitimin çarpan etkisine çok önem veriyoruz ve çocukların gündemine 7 yaşından itibaren kodlamayı koyarsak, çocuklar hazır çözümler yerine algoritma mantığı ile kendi çözümlerini yaratabilirler dedik.”

– Hasan Süel

Humanitarian OpenStreetMap Team İletişim Yöneticisi Sıla Alıcı, “İnsanlık için Açık Veri” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra BM Gönüllüleri Avrupa ve BDT Bölgesel Programı Uzmanı Dmitry Frischin ve SOGlab kurucusu Göksel Gürsel “Dijital ve Sürdürülebilir” isimli panelled bir araya geldi. “Sürdürülebilirliğin İletişimi” panelinde ise Tühid Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, Burcu Kayımtu’nun moderatörlüğünde Zirve’ye katıldı.

Zirvede kısa bir konuşma gerçekleştiren TRT World Genel Yayın Yönetmeni Fatih Er, “Bir medya kuruluşu olarak böyle bir projeye ev sahipliği yapmak istedik. Çünkü biz elimizi taşın altına koymazsa başkasının da koymayacağını düşündük.” diye konuştu

“Geri Dönüşüm için Oyna” panelinde Oyuncu Serenay Sarıkaya ile birlikte sunumunu gerçekleştiren P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu: “Sürdürülebilirlik anlamında bizim atmadığımız her adım çocuklarımızın geleceğinden çalıyor. Bu şekilde devam edersek 2050’de bize 4 tane Dünya gerekiyor. Bu nedenle sürdürülebilirlik bizim gibi şirketlerin ödevi.” diye konuştu.